Інфляція в Україні дійде до нещасливого числа

Середа, 10 жовтня 2007, 22:17

Інфляція в Україні в 2007 році може скласти 12-13% на тлі росту цін на продукти харчування, вважають експерти українських банків.

"У 2007 році інфляція в Україні перевищить 10%, і може досягти рівня 12% у результаті подальшого росту цін на продовольчі товари", - вважає аналітик Райффайзен Банку Аваль (Київ) Дмитро Сологуб.

"З огляду на високі ціни на нафту на світових ринках, індивідуальні тенденції на ринку кожного з товарів, а також наближення зими і бурхливий ріст монетарних агрегатів, ми підвищуємо наш річний прогноз інфляції на 2007 рік з 11% до 13%", - повідомили в Укрсоцбанку (Київ).

"Якщо відверто - буде більше ніж 10% (інфляція)", - сказав заступник міністра економіки України Валерій Мунтіян агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, серед факторів, що вплинули на прискорення росту цін: політична невизначеність, монопольні прояви, посуха і високі темпи росту монетарних агрегатів.

"Не можна обвинувачувати тільки уряд, адже є ще вплив монетарного фактора: у 8,6% (інфляція за січень-вересень) монетарний фактор складає біля половини", - відзначив заступник міністра.

Він вважає, що необхідне посилення заходів протидії росту цін.

"Виходячи з оптимістичного сценарію - політична стабільність, не буде зовнішніх шоків, при цих очікуваннях, і, виходячи зі світової практики, необхідно вжити заходів, щоб в Україні до кінця року утримати параметри в межах 10-12%", - відзначив заступник міністра.

Як повідомлялося, інфляція в Україні у вересні склала 2,2%, а з початку року її позначка досягла 8,6%.

Перший віце-прем'єр, міністр фінансів Микола Азаров у вересні завзято підтверджував прогноз інфляції в поточному році на рівні 7,5% (з грудня до грудня) у порівнянні з 11,6% за підсумками 2006 року і планованими 6,5% у наступному році.

У той же час, переважна більшість неурядових експертів упевнена в тому, що інфляція в нинішньому році вийде за межі 10%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...