Без тепла в строк через борги може опинитися 21 область

Четвер, 11 жовтня 2007, 11:13

Старт опалювального сезону може бути зірваний у 21 області.

За інформацією "Дела", теплокомуненерго заборгували НАК "Нафтогаз України" 2 мільярди гривень, через що "Нафтогаз" установив жорсткі вимоги: опалювальний сезон почнеться в тих областях, де розрахунки за газ складають не менше 95%.

"Станом на 9 жовтня таких регіонів всього чотири", - повідомляють у прес-службі "Газа України", дочірнього підприємства "Нафтогазу". Компанія сподівається, що регіони встигнуть розрахуватися до 1 листопада. Але вже в суботу в Україні очікується зниження температури до –2 градусів.

Найзлісніші неплатники за газ – Херсонська, Закарпатська і Дніпропетровська області. Рівень оплати в цих регіонах коливається в межах 48-57%. У той час Вінницька, Рівненьська, Запорізька області зуміли розрахуватися на 83-92%.

"Чому одні області можуть, інші ні?", - обурюються представники "Нафтогазу". На їхню думку, великі заборгованості складно пояснити, тому що зараз практично в усіх регіонах споживачі платять за житлово-комунальні послуги вчасно й у рівних обсягах.

За даними Держкомстату, із січня по серпень рівень оплати послуг ЖКГ склав майже 118% (з урахуванням погашення боргів минулих років). В абсолютних цифрах – цього року українці заплатили за тепло на 3 мільярди гривень більше, ніж у минулому.

"Нафтогаз України" вважає винуватцями ситуації керівників теплокомуненерго і постійно відслідковує випадки недоплати за спожите паливо, передаючи ці дані в правоохоронні органи. "За виявленими фактами розбазарювання зібраних з населення коштів будуть порушені кримінальні справи", - погрожують у НАКу.

Між тим, міністр палива й енергетики Юрій Бойко зазначає, що понад 60% поточної заборгованості по газу виникло, зокрема, через передачу підприємств комунальної енергетики в оренду. "Держава дає ресурси територіальним об'єднанням, а їх насправді отримують орендарі", - зазначив він.

У свою чергу, представники місцевої влади стверджують, що погасити заборгованість тільки за рахунок платежів споживачів підприємства теплокомуненерго при нинішніх тарифах не зможуть навіть за умови 100%-ої сплати. В якості інших джерел фінансування розглядаються, насамперед, місцеві бюджети, а також кредити.

Не виключено, що для забезпечення безперебійної подачі газу місцеві органи влади будуть змушені знову підняти тарифи на житлово-комунальні послуги.

Міністр ЖКГ Олександр Попов раніше заявив, що "щоб вивести тарифи на рівень нульової рентабельності, їх потрібно підняти на 7%", однак перед виборами місцеві ради не розглядали це питання.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування