Херсонський губернатор каже, що проблеми розрахунку за газ - штучні

Четвер, 11 жовтня 2007, 12:38

Голова Херсонської обласної державної адміністрації Борис Сіленков заявляє, що проблеми розрахунків споживачів області за газ є "віртуальними та існують виключно в уяві" міністра палива та енергетики Юрія Бойка, а рівень розрахунків штучно занижений.

"Вважаю, що проблеми розрахунків, про які міністр палива та енергетики України постійно говорить протягом останніх місяців і якими він вводить в оману уряд і громадськість, є віртуальним та існують виключно в уяві самого міністра", - сказано в заяві Сіленкова щодо заяв Бойка про проблеми з розрахунками за газ в області.

За його даними, за січень-вересень поточного року рівень розрахунків за спожитий природний газ перед ВАТ "Херсонгаз" становить: населення – 99,6%, організації та установи, що фінансуються з бюджетів усіх рівнів, – 99,5%, у тому числі: з державного бюджету – 101,2%, місцевих – 99,1%.

"ВАТ "Херсонгаз" розрахувалося з ДК "Газ України" за природний газ, спожитий населенням, на 95%, бюджетною сферою – на 97%", - сказано в заяві.

Загалом, сказано в заяві, теплопостачальні підприємства області спожили природного газу на 49,79 млн. грн, сплатили 40,46 млн. грн, або 81%, а постачальник природного газу ДК "Газ України" 16,91 млн. грн, або 42% від загальної суми, "зарахував як погашення заборгованості 2006 року, що є найвищим показником серед регіонів в Україні".

"Використання постачальником вказаної методики розподілу коштів дозволило йому штучно знизити рівень розрахунків поточного року до рівня 47%. Саме на такій цифрі постійно й наголошує пан Бойко", - зазначає Сіленков.

"Тобто єдина і головна причина "низьких" розрахунків теплопостачальних підприємств області за спожитий ними у 2007 році природний газ – зарахування постачальником природного газу ДК "Газ України" значної частини коштів, виплачених підприємствами теплопостачання області за газ, спожитий у 2007 році, як погашення боргів за минулий рік", - наголошує він.

При цьому Сіленков зазначає, що зарахування постачальником коштів у рахунок погашення боргів за 2006 рік у цілому по Україні складає 10% від оплачених підприємствами теплопостачання, у той же час по Херсонській області – 42%.

Як приклад, він наводить ВАТ "Херсонська ТЕЦ", яке за вказаний період спожило газу на 20,66 млн. грн, перераховало постачальнику 15,92 млн. грн, що становить 77%. "Проте постачальник 9,24 млн. грн, або 58% від загальної оплаченої суми коштів, зарахував як погашення заборгованості за минулий рік. У зв’язку з таким перерозподілом, рівень розрахунків ВАТ "Херсонська ТЕЦ" знизився до 32%", - йдеться в заяві.

"Забезпечення розрахунків зазначеного підприємства в повному обсязі є проблемою не лише регіонального рівня, а знаходиться в площині взаємовідносин між підприємством НАК "ЕКУ" та Херсонським міськвиконкомом. Неодноразові розгляди цього питання на нарадах у Кабінеті міністрів... не принесли бажаного результату", - сказано в заяві.

За словам Сіленкова, прохання передати мережі цього підприємства в комунальну власність Херсона не були підтримані Фондом держмайна і Мініпаливенерго. "Саме ці державні установи несуть відповідальність за ситуацію, що склалася з ВАТ "Херсонська ТЕЦ" та яка ставить під загрозу зриву початок опалювального сезону 2007/08 року, що не дозволить забезпечити 52% мешканців Херсона теплом", - наголосив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування