"Газпром" хоче викинути "РосУкрЕнерго" з ринку?

Четвер, 11 жовтня 2007, 14:59

Український борг з газу виник через бажання "Газпрому" усунути конкурента в особі "РосУкрЕнерго" на ринку газу.

Таку думку у четвер на прес-конференції висловив незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут, повідомляє УНІАН.

"Та ситуація, яку ми спостерігали останні десять днів, була детермінована, детермінована єдиним бажанням "Газпрому" повністю домінувати на всіх ринках (ринках газу)", - сказав Нарбут.

Він зазначив, що переговори між "Газпромом" і "РосУкрЕнерго" щодо розподілу впливу компаній на газових ринках, перш за все європейському, велися з весни, і сьогодні, багато в чому завдяки парламентським виборам в Україні, прийшли до логічного завершення.

"Якщо говорити про те, що ж зумовило борг, напевно, зумовило бажання "Газпрому", перш за все, усунути конкурента на спотовому ринку газу в Європі. Про це якось мало говорилося, але насправді переговори між "Газпромом" і "РосУкрЕнерго" щодо дій на спотовому, найдорожчому ринку газу, в Європі велися після закінчення минулого осінньо-весняного сезону, оскільки це сезон, коли коливання особливо відчутні й ціни підскакують високо", - зазначив експерт.

За його словами, "оскільки у "РосУкрЕнерго", яка продовжує традиції, початі EURAL Trans Gas, хороші позиції в Польщі і Угорщині і є спроби працювати на інших ринках Балканських, то, відповідно, обсяги реалізації спотового газу і ті ціни, за якими вони це робили, не могли не стурбувати урядовців "Газпрому", а саме – "Газпромекспорту", який, природно, тримає руку на пульсі".

"А виграші "РосУкрЕнерго", - сказав Нарбут, - були завдяки умілій стратегії і певному демпінгу. На 5-10 дол. дешевше вони цей газ пропонували. Ось, власне, в цьому і була інтрига, розмови про те, що потрібно забрати у "РосУкрЕнерго" надлишок газу, який вона за спотовою ціною може пропонувати Європі".

За словами експерта, розмови велися давно, і дискусія була про ціну, більше того, йшлося саме про 4 млрд. куб. м газу.

"Газпром", вміло використавши лякливих європейців, які тут же сполохалися, блискуче дограв цю партію, одержав у своє розпорядження вже не 4 млрд. куб. м газу, а 8 млрд. куб. м газу і, таким чином, сьогодні може бути абсолютно спокійний - ніяких чудес в осінньо-весняний період на оптовому ринку не відбудеться. "Газпромекспорт на ньому пануватиме", - зазначив Нарбут.

Як відомо, 2 жовтня "Газпром" заявив про існування заборгованості України за газ у розмірі понад 1,3 млрд. дол. і попередив про скорочення поставок газу для України у разі непогашення боргу до 1 листопада 2007 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News