Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тарута "кинув якір" у Ґданську

П'ятниця, 12 жовтня 2007, 11:11

"Індустріальний союз Донбасу", який належить Віталію Гайдуку та Сергію Таруті, викуповує суднобудівний завод у Гданьску (Польща) за суму понад 100 мільйонів доларів.

Як пише "Дело", агентство розвитку промисловості Польщі схвалило збільшення частки ISD Poland, "дочки" української корпорації, у статутному фонді верфі з 5 до 80%.

Вартість угоди – 300-400 мільйонів злотих (близько 110-140 мільйонів доларів). Саме на цю суму у серпні поточного року, за рішенням зборів акціонерів верфі, передбачається збільшити її статутний капітал і провести додемісію.

За словами голови правління ISD Polska Костянтина Литвинова, термін подачі заявок з боку акціонерів, які бажають викупити акції додемісії, закінчився 11 вересня.

"Право інвестувати в збільшення капіталу верфі було привселюдно запропоноване антимонопольною структурою Польщі усім. І це найбільше коректно", - вважає віце-президент консорціуму "Індустріальна група" (керує активами "ІСД") Олександр Пилипенко.

За його словами, надійшла значна кількість заявок, зокрема, від польської компанії Maritim Shiping, британського збройового концерну BAE Systems, "але вони в остаточному підсумку не підтвердили свою фінансову заможність".

"Тепер "ІСД" треба буде пройти антимонопольний комітет країни, сплатити стартову суму, необхідну для того, щоб ми легально отримали право на пакет", - підсумував Пилипенко.

Зробити це, відповідно до процедури, затвердженої акціонерами верфі, "ІСД" зобов'язаний до кінця нинішнього року, зазначає видання.

Суднобудівний завод у Гданьску є великим споживачем сталі, зокрема товстолистового металопрокату.

Аналітик інвесткомпанії "Міленіум Капітал" Андрій Івасюк зазначає, що "у ISD є в Польщі завод Hutа Сhеstосhоwа, що спеціалізується на виробництві товстого листа, використовуваного верф'ю".

"Логічно вибудовується наступний виробничий ланцюжок: Алчевський меткомбінат (належить "ІСД") робить напівфабрикати, що експортуються на завод у Польщу як сировина. Потім на заводі сировину перекочують у лист і поставляють кінцевому споживачу – верфі", - зазначив він.

Подібну схему, за його словами, використовують практично усі великі українські фінансові групи, тим самим відкриваючи для себе ринки Європи. Вигода від неї, вважає експерт, полягає також у тому, що залізорудна сировина не підпадає під жорстоку політику обмеження українського металопрокатного імпорту з боку Євросоюзу.

Крім заводу Hutа Сhеstосhоwа, "ІСД" володіє розташованими на території Євросоюзу, в Угорщині, меткомбінатом Dunaferr і метзаводом DAM Steel.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування