Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС розтлумачить, хто має підписувати закони

П'ятниця, 12 жовтня 2007, 13:09

У понеділок, 15 жовтня, Конституційний Суд оприлюднить рішення у справі про офіційне тлумачення положень Конституції щодо підписання та офіційного оприлюднення законів, ухвалених Верховною Радою під час повторного розгляду.

Як повідомили у прес-службі КС, це рішення ухвалене судом 9 жовтня за клопотанням 51 народного депутата дати офіційне тлумачення відповідних положень частини 4 статті 94 Конституції.

Практичну необхідність в офіційному тлумаченні зазначених положень Конституції автори подання обґрунтовують неоднозначним їх розумінням при підписанні та офіційному оприлюдненні законів, прийнятих Верховною Радою під час повторного розгляду, повідомляє УНІАН.

У зв’язку з цим депутати просили КС роз’яснити, "чи може голова Верховної Ради V скликання оприлюднювати закони, що містять підпис голови ВР ІV скликання, з урахуванням необхідності дотримання конституційної норми щодо невідкладного оприлюднення закону за вищенаведених у цьому конституційному поданні обставин".

Також депутати V скликання просили роз’яснити, "чи буде додержано встановленої Конституцією процедури набрання чинності законом у разі підписання закону, прийнятого Верховною Радою попереднього скликання, головою ВР нинішнього скликання".

Водночас, їх цікавило, "чи буде це відповідати конституційній вимозі щодо невідкладності офіційного оприлюднення законів головою Верховної Ради у разі непідписання президентом закону, повторно прийнятого парламентом не менш як двома третинами голосів народних депутатів від її конституційного складу".

"Чи мають, до офіційного оприлюднення цих законів, вищезазначені питання регулюватися Регламентом Верховної Ради або іншим законодавчим актом у контексті вимог частини 2 статті 19 та частини 4 статті 94 Конституції?", - запитували у поданні депутати.

Після оприлюднення рішення КС у понеділок, о 16:00, суддя-доповідач у справі Іван Домбровський дасть прес-конференцію.

Як відомо, в період функціонування Верховної Ради V скликання неодноразово виникали суперечки через питання, чи може голова ВР оприлюднювати закони, підписані ним після повторного розгляду в парламенті, у разі не підписання їх президентом, тим самим надаючи законам чинності.

Зокрема, свого часу, закон про Кабінет міністрів був оприлюднений на веб-сайті Верховної Ради. Також низка законів за підписом спікера ВР V скликання Олександра Мороза, з якими був не згоден президент Віктор Ющенко, оприлюднювалась в офіційному виданні Верховної Ради.

Після видання указу про дострокове припинення повноважень Верховної Ради V скликання Ющенко відмовлявся підписувати ухвалювані депутатами закони.

УНІАН,

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: