Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політики-популісти доведуть Україну "до ручки"?

Субота, 13 жовтня 2007, 10:32

Директор Інституту економіки і прогнозування НАН України Валерій Геєць попереджає, що не можна навіть намагатися виконувати повною мірою всі соціальні обіцянки, які давали різні політичні сили перед виборами.

"Якщо ж і далі йти шляхом соціального підкупу, продовжуючи грати в небезпечні ігри останніх років, ми обов'язково дійдемо до тієї крапки (або, вірніше сказати, "до ручки"), коли державі і економіці доведеться або визнати себе банкрутом, або почати кардинально заощаджувати бюджетні витрати", — пояснив академік в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

За його словами, це приведе до того, що "соціальний популізм виллється в зниження загального рівня життя".

На його думку, розумним виходом із ситуації було б закладення в проекті бюджету-2008 фінансування його дефіциту за рахунок позик міжнародних організацій, причому виключно під інвестиційні проекти.

Вчений наголосив, що багато що залежить від того, як швидко сформується коаліція і почне працювати новий уряд, а також від того, наскільки радикальними будуть його перші кроки.

Водночас професор Інституту стратегічних досліджень Анатолій Гальчинський в інтерв'ю виданню зазначив, що економіка України втягується в інфляційну спіраль.

"Інфляційний процес не тільки загрожуватиме інвестиційному зростанню країни, але й зводить нанівець соціальні заходи, здійснювані владою", — наголосив він.

На його думку, причини прискорення інфляційного процесу посилюються нестабільністю політичної ситуації, а також величезними фінансовими витратами учасників виборчих перегонів, значна частка яких здійснювалася через неофіційні канали у готівковій формі й не піддавалася контролю з боку офіційних інституцій, зокрема НБУ.

Гальчинський зазначив, що головним чинником в інфляційній системі останніх років є неадекватність соціальної політики економічним реаліям.

"Це знають усі. Вибори закінчилися. Відповідальні політики мають виявити чесність. Сказати людям правду і попросити дозволу на пролонгацію термінів реалізації взятих соціальних зобов’язань. Іншого виходу в нас не існує", — наголосив він, висловивши сподівання, що відповідну позицію займе і Банкова.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...