Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Газ України" бере боржників на себе

Понеділок, 15 жовтня 2007, 09:21

НАК "Нафтогаз України" пропонує вирішити питання неплатежів підприємств комунальної теплоенергетики (ТКЕ) за допомогою переходу на давальницьку схему роботи.

"Газ України" (дочірня компанія "Нафтогазу") у п'ятницю запропонувала самостійно продавати газ і теплоенергію споживачам, оплачуючи ТКЕ послуги з виробництва.

Якщо теплоенергетики на це погодяться, постачальник газу може відмовитися від анонсованих раніше відключень неплатників, пише "Комерсант-Україна".

На давальницьку схему роботи "Газ України" запропонував перейти ТКЕ, які мають найбільші борги, з 15 жовтня. У держмонополії мають намір самостійно продавати теплоенергію і газ споживачам Дніпропетровської, Харківської і Херсонської областей.

При цьому ТКЕ будуть одержувати лише оплату за виробництво теплоенергії. "Ми планували припинити постачання газу в ці області вже цього тижня. Але замість цього було прийнято рішення взяти ситуацію у свої руки і самим почати контролювати збір коштів", - пояснило високопоставлене джерело в Мінпаливенерго.

За його словами, у міністерстві розраховують за рахунок переходу на давальницьку схему збільшити рівень розрахунків до 90%.

У ТКЕ в неділю ініціативу "Газу України" не коментували, відзначивши, що "це досить несподівана пропозиція" і пообіцявши оприлюднити відповідь на пропозицію "Газу України" до кінця наступного тижня.

Член комітету з ПЕК Верховної ради V скликання Михайло Волинець упевнений, що теплокомуненерго не погодяться на умови "Газу України", бо вони "ламають схеми", розроблені керівництвом ТКЕ і близькими до них підприємцями.

"Насправді рентабельність роботи ТКЕ – 10-12%, а рівень оплати вище 90%. Однак у багатьох містах, наприклад у Харкові, створюються паралельні розрахункові центри, на яких осідає частина грошей споживачів", - запевняє він.

Експерти прогнозують, що у відповідь на відмову ТКЕ перейти на давальницьку схему "Газ України" піде на відключення областей від постачань газу.

За даними "Газу України", на 11 жовтня борг підприємств ТКЕ Дніпропетровської, Харківської і Херсонської областей склав 218,5 млн грн (рівень розрахунку – 56%), 121,5 млн грн (75%) і 26 млн грн (48%) відповідно.

Раніше "Газ України" заявив, що його борг перед "Нафтогазом" за постачання газу, проданого ТКЕ і не оплаченого, перевищує $348 млн. А заборгованість усіх категорій споживачів, включаючи промисловість, за даними Мінпаливенерго, сягає $400 млн.

Цей борг є частиною заборгованості "УкрГаз-Енерго" перед RosUkrEnergo і "Газпромом" у розмірі $929 млн., що стало однією з причин погрози "Газпрому" припинити постачання газу в Україну.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...