Українські банки тримають ЄБРР у "передпокої"

Понеділок, 15 жовтня 2007, 10:40

У п'ятницю Європейський банк реконструкції і розвитку повідомив, що через небажання українських банкірів продати йому міноритарний пакет за ціною нижче 4 номіналів до кінця року він не увійде до складу акціонерів жодного з банків.

Експерти вважають, що за цією ж причиною ЄБРР може не купити акції й у наступному році, пише Комерсант-Україна.

На думку банкірів, незважаючи на високий попит на українські кредитні установи, не всі з них зможуть продатися інвесторам за високою ціною, а час, за який ЄБРР зумів би поліпшити структуру їхнього управління, втрачено.

Керівник напрямку з роботи з фінансовими інститутами представництва ЄБРР в Україні Олександр Павлов заявив про зрив планів з покупки міноритарного пакету акцій одного з банків.

В ЄБРР не повідомляють назви банків, з якими велися переговори про входження до складу акціонерів, а однією з основних причин, що перешкодили укладанню угоди цього року, вважають відмову власників банків розкривати структуру акціонерного капіталу.

"У нас жорсткі вимоги до капіталу, і не всі акціонери українських банків вважають за необхідне їм відповідати", – відзначив Павлов.

"До того ж власники хочуть одержати за пакет акцій більше 4-5 капіталів, а ми вважаємо такі оцінки банків завищеними для ЄБРР", - додав він.

Як повідомили банкіри, у різний час можливість входження ЄБРР в акціонерний капітал обговорювалася з Мегабанком, Кредитпромбанком, Родовід Банком, банками "Форум" і "Дністер", більшість з яких мають намір залучити (або вже залучили) стратегічного інвестора, а також з кількома дрібними установами.

Один з банкірів зізнався, що невдача в переговорах пов'язана зі збільшенням вартості українських банків: "Акціонери банку дивляться, за якою ціною продалися їхні конкуренти, і не хочуть продешевити".

"Україна вже перейшла той етап, щоб відповідати правилам ЄБРР, що входить у банківський капітал по одному або 1,5 номінали", – вважає голова правління VAB Group Петро Барон.

Начальник відділу торгівлі цінними паперами Кредобанку (у складі акціонерів був ЄБРР) Юрій Бєловоз пояснив, що ЄБРР хоче купити пакет акцій у банку з розвинутою філіальною мережею. Але власники такого банку не можуть поступитися в ціні навіть за 20% акцій.

"Якщо вони хочуть купити такий банк, то їм потрібно переглянути підходи до цінової політики. У протилежному випадку цей сектор економіки для ЄБРР може бути закритий", – відзначив Барон.

Банкіри усвідомлюють, що поява ЄБРР в акціонерному капіталі дозволить кредитній установі не тільки поліпшити структуру управління, але і принесе західні фінансові стандарти роботи, що дозволяють підвищити вартість банку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News