Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Найчастіше "брудні" гроші в Україні відмивають через оборудки з землею

Вівторок, 16 жовтня 2007, 17:35

Ситуація з відмиванням злочинних доходів в Україні протягом останніх років залишається стабільною: всі основні схеми виявлені, і тенденція до зростання обсягів легалізації "брудних" грошей не спостерігається.

Про це заявив голова Державного комітету фінансового моніторингу Сергій Гуржий у вівторок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Протягом уже п'яти років у нас йде стабільна кількість і по сумах, і за повідомленнями (про сумнівні операції). Тобто, немає сплеску", - сказав він журналістам у ході засідання Егмонтської групи, що проходить у Києві 16-18 жовтня.

Водночас, як повідомляє уніан, за словами Гуржія, в Україні для "відмивання грошей" найчастіше використовуються операції із землею.

На другому місці, за його словами, операції з нерухомістю.

Третє місце, зазначив Гуржій, займає неорганізований ринок цінних паперів, а саме - використання цінних паперів на пред`явника, коли важко визначити, хто є дійсним їх власником.

За словами Гуржія, за рік Держфінмоніторинг одержує близько 700 тисяч повідомлень про сумнівні фінансові операції, цього року - близько 400 сигналів на суму 18 млрд. грн. було підтверджено і передано до правоохоронних органів.

У лютому 2006 року Міжнародна група з боротьби з фінансовими зловживаннями (FATF) припинила посилений моніторинг України.

У лютому 2004 року FATF виключив Україну з "чорного списку" країн, які недостатньо активно борються з відмиванням грошей, у якому вона значилася з вересня 2001 року.

Егмонтська група об’єднує підрозділи фінансових розвідок 107 країни.

Основною метою діяльності Групи є забезпечення обміну інформацією в справах, пов'язаних з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму. Держфінмоніторинг України є членом Егмонтської групи з 2004 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування