Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Підштовхувати Тимошенко у крісло прем'єра допоможуть Литвин і "регіонали"?

Вівторок, 16 жовтня 2007, 18:39

Розбіжності з певних політичних питань серед представників блоків "Наша Україна - Народна самооборона" і БЮТ можуть стати перешкодою при призначенні Юлії Тимошенко на посаду прем'єр-міністра.

Таку думку висловив політолог Володимир Фесенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Експерт вважає, що шанси Тимошенко набрати 226 голосів при голосуванні за її кандидатуру на посаду прем'єр-міністра, можна розцінювати в співвідношенні 60 на 40.

На його думку, лідер БЮТ може заручитися підтримкою представників блоку "Наша Україна - Народна самооборона", блоку Литвина, і, можливо, представників Партії регіонів.

"Будуть вестися переговори, причому не тільки з керівництвом блоку, але і з окремими депутатами", - додав Фесенко.

Водночас, він відзначив, що у Тимошенко є також ризик не стати прем'єром. Це пов'язано, зокрема, із критичним ставленням до її кандидатури серед членів майбутньої фракції "НУ-НС".

"Там є взаємне несприйняття, критичне ставлення як ідеологічне, так і політичне, і особистісного характеру", - відзначив Фесенко, коментуючи стосунки усередині очікуваної коаліції демократичних сил.

Певний ризик, за його словами, може бути пов'язаний з позицією президента Віктора Ющенка, "оскільки він вагається".

Експерт також підкреслив, що з моменту проголошення згоди про створення коаліції до формування самої коаліції пройде біля двох тижнів, і "тут є ризики виникнення нових конфліктних тем".

"Якщо не відбудеться призначення Тимошенко прем'єр-міністром, виникне ситуація безкоаліційності формальної або неформальної - тоді не будуть мати більшості ні "помаранчеві", ні "синьо-блакитні", - відзначив Фесенко.

На його думку, якщо не буде створена коаліція, тоді не може бути призначений і прем'єр-міністр. "Оскільки навіть технічного прем'єра може призначити тільки офіційно сформована коаліція", - сказав він.

При цьому політолог відзначив, що у випадку незатвердження Тимошенко на посаду прем'єр-міністра може бути почата спроба нового широкого формату коаліції.

Тоді на пост прем'єр-міністра буде призначений "технічний кандидат" - мінімально заангажований політик.

Іншим варіантом розвитку політичної боротьби політолог назвав ситуацію, при якій у випадку неформування коаліції, у кріслі прем'єр-міністра залишиться Віктор Янукович.

Але він буде залежним від президента і від ситуативної кон'юнктури у Верховній Раді, і такий варіант може бути вигідним і президенту, і Партії регіонів, резюмував Фесенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування