Україна хоче застрахуватися, що Росія не буде воювати з її території

Вівторок, 16 жовтня 2007, 21:32

Україна має намір у документальному порядку закріпити неможливість ведення воєнних дій з її території, території Севастополя Чорноморським флотом Росії.

Так, незабаром Севастопольська мерія, уряд Криму і командування Чорноморського флоту Росії узгодять план дій із запобігання техногенним катастрофам.

Про це в Севастополі заявив посол з особливих доручень МЗС України, заступник голови української частини підкомісії з питань функціонування ЧФ РФ і його перебування на території України Віктор Семенов, повідомляє Обком з посиланням на УНІАН.

За його словами, "у Севастополі сконцентровано багато військових частин, у тому числі російських, знаходиться величезна кількість боєприпасів".

"Тобто ми зараз намагаємося, уже підходимо до погодженого підходу підготовки плану дій із запобігання техногенним катастрофам", - пояснив Семенов.

Посол відзначив, що Україна хотіла б підписати угоду між міністерствами з надзвичайних ситуацій.

"Але поки вирішили почати з малого. Буквально найближчим часом повинні узгодити план дій адміністрації Севастополя, уряду АРК і командування ЧФ РФ із запобігання техногенних та інших ситуацій. Це дуже важливо для Севастополя, і ми над цим працюємо", - сказав Семенов.

За його словами, "є 4-5 питань, що дійсно складні, але знаходяться в процесі обговорення".

"Для України дуже важливо, що тут знаходиться флот іншої держави. Так, це наш стратегічний партнер, це наші друзі, але це флот іноземної держави", - сказав Семенов.

"А якщо це флот іноземної держави, ми хочемо знати, як буде поводитися цей флот, якщо, не дай Боже, виникне кризова ситуація між Росією і якоюсь країною. Тому позиція наша - щоб севастопольці не стали заручниками цієї ситуації", - наголосив він.

Тобто, за словами посла, Україна буде наполягати, щоб в угоді була передбачена така умова: не вести воєнних дій з території України, з території Севастополя.

Крім того, Семенов відзначив, що не менш складними є юридичні питання. Конкретизуючи дану тезу, він відзначив, зокрема, що "на території України не можуть знаходитися суди, прокуратура й інші компетентні органи РФ".

Також, додав він, сторони зараз працюють над вирішенням питання спрощеної процедури відмови від подвійного громадянства тих військовослужбовців ЧФ РФ, що на початку 90-х років мали можливість стати громадянами як РФ, так і України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування