Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Голова "дочки" RosUkrEnergo домовляється у Москві про "помилування"

Середа, 17 жовтня 2007, 10:50

Голова правління "УкрГаз-Енерго" Ігор Воронін вирішує подальшу долю компанії у Москві.

Про це пише газета "Дело" з посиланням на обізнаного учасника ринку, нагадуючи, що Україна і Росія заявили про готовність відмовитися від послуг газового посередника - RosUkrEnergo.

У такому випадку така ж доля чекає і на її дочірню компанію "УкрГаз-Енерго", що поставляє газ українським найбільшим підприємствам.

За словами джерела, навіть у випадку збереження існуючої системи на компанію очікують зміни в складі акціонерів. Однак офіційно ні в самій компанії, ні в "Газпромі" про цілі поїздки Вороніна говорити не захотіли.

Відмовляючись від посередників, "Газпром" збільшує свою частку на роздрібному ринку газу в Україні. Через подвійне посередництво RosUkrEnergo і "УкрГаз-Енерго", на даний момент "Газпром" контролює усього лише чверть роздрібного ринку України.

Якщо в ланцюжку постачальників залишиться тільки один посередник, його частка збільшиться до 50%. Якщо "Газпром-експорт" укладе договори прямо з "Нафтогазом", вона зросте до всіх ста.

"Це може загрожувати ціновим диктатом з боку росіян", - вважає представник однієї з енергетичних компаній.

Експерт припускає, що бажання "Газпрому" виключити зі схеми постачань газу RosUkrEnergo пов'язано з невдоволенням компанії бізнесменом Дмитром Фірташем, що контролює половину акцій СП.

Інша точка зору полягає в тому, що "Газпром" хоче відмовитися від RosUkrEnergo для того, щоб зробити схему постачань газу в Україну більш прозорою.

При усуненні зі схеми постачань газу RosUkrEnergo з неї автоматично зникне і "УкрГаз-Енерго", вважає директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін.

Однак в "УкрГаз-Енерго" вважають свою роль значною. "Ми перекредитуємо НАК "Нафтогаз", у якого бувають заборгованості по газу", - пояснило джерело в компанії.

На його думку, російський монополіст займатися цим не буде, а коли що - відразу закрутить вентиль на трубі. "Чи залишиться "УкрГаз-Енерго", або ж це буде інший посередник, але на даному етапі він вигідний Україні", - сказав співрозмовник.

Директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар вважає, що навіть якщо "УкрГаз-Енерго" усунуть зі схеми постачань газу, його місце може зайняти інша компанія. У схемі газових постачань може залишитися і RosUkrEnergo, але тільки номінально.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:42
Дуда: Головування Польщі в ЄС зосередиться на відбудові та євроінтеграції України
00:04
"Боруссія" здолала "ПСЖ" у першому півфінальному матчі Ліги чемпіонів
23:54
Новини економіки 1 травня: У США заборонили імпорт російського урану, кожен десятий бізнес у Польщі - український
23:50
Е-кабінет військовозобов’язаних запрацює 18 травня
23:33
фото, відеоУ Тбілісі поліція знову жорстко розганяє протест проти закону про "іноагентів"
23:25
оновлено, відеоРосія атакувала балістикою сортувальне депо "Нової пошти" в Одесі, є постраждалі
23:18
фотоНа виставці "трофейної техніки НАТО" в Москві показали всюдихід із прапором нейтральної Австрії
23:06
Німеччина запускає нову грантову програму для українського бізнесу
22:33
США підтвердили, що Росія використала заборонену хімічну зброю проти ЗСУ
22:26
фото, відеоКонгресвумен Грін висміяли через кепку з гаслом MUGA – "Повернімо Україні велич"
Усі новини...