Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Балога наїхав на ще нестворену демкоаліцію і пропонує чародія-Копперфільда

Четвер, 18 жовтня 2007, 15:54

Глава секретаріату президента Віктор Балога заявляє, що парламентська коаліція і уряд не можуть втручатися у сферу конституційних повноважень президента.

Про це він заявив в четвер, повідомляє прес-служба секретаріату президента.

"За Конституцією, тільки Глава держави забезпечує нацбезпеку, складовими якої є комплекс питань оборони, військово-технічного співробітництва, енергетики. Тому рішення у цій площині може приймати президент і РНБО, але ніяк не парламентська більшість або уряд", - наголосив Балога.

Отже, завдання щодо змін у воєнній організації держави та секторі безпеки, контрактного комплектування армії можуть ставити Глава держави і РНБО, але ніяк не коаліція".

Він відзначив, що в парафованих угодах загубилися деякі передвиборчі обіцянки учасників оголошеної більшості, перспективи втілення яких виглядають далеко не райдужними.

"Спочатку був складений протокол розбіжностей, куди внесли найскладніші для виконання обіцянки. Потім його легко ввели в тіло основного документа, прагнучи продемонструвати відсутність внутрішніх протиріч", - сказав він.

Проте, на думку Балоги, такий маневр не повинен нікого вводити в оману, адже масштаб передвиборчих зобов’язань, як і складність їх реалізації, не зменшуються.

За його словами, йдеться про скасування призову на військову службу та повернення знецінених заощаджень Ощадбанку СРСР.

Він сказав, що у БЮТ упевнені, що на професійну армію не потрібно багато грошей, однак це твердження, делікатно кажучи, надто сміливе, як і плани погашення ощадбанківського боргу в 127,5 мільярда гривень на безінфляційний основі.

"Звичайно, нові коаліціянти можуть залучити до цієї роботи чародія Копперфільда, однак відповідальні політики мають все-таки застосовувати зважені підходи", – сказав Балога.

На його думку, на порядку денному учасників майбутньої більшості гостро стоїть питання коаліційної стійкості, адже відсутність у сесійній залі бодай трьох депутатів унеможливлює результативне голосування.

"Рішучість очікуваної парламентської більшості домогтися, аби голосував особисто народний депутат, а не його картка, слід тільки вітати. Водночас це вимагає створення резерву голосів, а отже – пошуку союзників", - сказав він.

Балога висловився за підтримання широкого діалогу у Верховній Раді шостого скликання, який би убезпечив вищий законодавчий орган країни від зриву роботи.

Важливість такого діалогу, як і гарантування повноцінної роботи парламентської опозиції, набуває особливого значення з огляду на нестійкість можливої коаліції.

"Заяви про її непохитну міцність втішають, дають надію на продуктивну роботу парламенту. Разом із тим вже перші голосування стануть тестовими. У будь-якому випадку Верховна Рада не повинна знову стати ареною сутичок і блокувань", - сказав він.

"Чітке дотримання законів і процедури роботи парламенту гарантуватиме успішний старт нової Верховної Ради. Тому надзвичайно важливо ретельно підготувати перші кроки нової коаліції", – переконаний Балога.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування