Світ уперше озброївся більше, ніж за часів холодної війни

П'ятниця, 19 жовтня 2007, 13:52

Витрати на озброєння у світі торік уперше перевищили рівень, що існував до закінчення холодної війни.

Про це заявив директор відділення ООН у Женеві, заступник генсекретаря ООН Сергій Орджонікідзе під час виступу в Першому комітеті 62-ї сесії Генасамблеї ООН, повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на службу новин ООН.

Він відзначив, що сукупні витрати на озброєння усіх держав планети торік склали 1,2 трлн. дол.

За цей же час на цілі розвитку було витрачено 78,6 млрд. дол., сказав високопоставлений чиновник ООН.

Орджонікідзе, що є також особистим представником генсека ООН при Конференції із роззброювання, заявив, що глобальні зусилля із роззброювання зайшли в глухий кут і закликав провести ревізію багатостороннього механізму в цій сфері.

"Інтенсивні зусилля вийти з цього глухого кута не принесли очікуваного результату і замість переговорів по міжнародних угодах Конференція намагається дійти до єдиної думки - яке питання в сфері роззброювання є пріоритетним", - сказав він.

Орджонікідзе відзначив, що Конференція із роззброювання вже котрий рік підряд не може приступити до переговорів по жодному з пунктів свого порядку денного і це відбувається на тлі наростаючої загрози потрапляння зброї масового знищення до рук терористів.

Представник ООН вважає, що зараз вкрай важливо піти далі національних інтересів окремих держав і досягти політичного консенсусу в галузі роззброювання.

На його думку, без політичних рішень на найвищому рівні будь-які зусилля в рамках Конференції не увінчаються успіхом.

До складу Конференції із роззброювання входять 65 держав, у тому числі всі п'ять ядерних держав, а також Білорусія та Україна.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News