Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Януковича вирішили зайнятися переміщенням цінностей

Понеділок, 22 жовтня 2007, 13:02

Кабінет міністрів пропонує Верховній Раді регламентувати порядок передачі культурних цінностей, переміщених унаслідок Другої світової війни.

Про це сказано в законопроекті про внесення змін у закон "Про вивіз, ввезення і повернення культурних цінностей", зареєстрованому у Верховній Раді 15 жовтня, повідомляє "Обком" із посиланням на "Українські новини".

Відповідно до законопроекту, культурні цінності, переміщені на територію України внаслідок Другої світової війни, визнаються частковою компенсацією за завдані окупантами збитки.

Передача іншій державі культурних цінностей цієї категорії можлива на підставі ратифікованої Верховною Радою постанови Кабміну відповідно до міжнародної угоди, укладеної між Україною та державою, що заявила претензію.

Передача переміщеної культурної цінності, яка є об'єктом претензії, державі, що заявила претензію, можлива за умови обміну на рівноцінну втрачену Україною культурну цінність, або аналогічну за історичним чи культурним значенням і грошовим еквівалентом, а також компенсації цією державою витрат на її ідентифікацію, експертизу, збереження, реставрацію, передачу (транспортні витрати й інші).

Законопроект виключає однобічну передачу Україною культурних цінностей іншим державам, що мало місце останнім часом і було обумовлено політичними й економічними інтересами.

Крім того, законопроект передбачає створення єдиної системи держорганів контролю за переміщенням культурних цінностей і визначає перелік і послідовність дій цих органів у здійсненні такого контролю.

Передбачено створення органів держконтролю за вивозом, ввезенням і поверненням культурних цінностей у Криму, Дніпропетровській, Закарпатській, Львівській, Одеській, Херсонській, Чернівецькій, а також у Донецькій і Харківській обласних і Київській міській держадміністраціях.

За підрахунками Кабміну, законопроект вимагає фінансування органів контролю за переміщенням культурних цінностей у розмірі 1,4 млн. гривень щорічно.

Сьогодні контроль за вивезенням і ввезенням культурних цінностей здійснюють мистецтвознавці-контролери в 9 пунктах митного пропуску на держкордоні.

Законопроект також установлює механізми повернення культурних цінностей; придбання в держвласність культурних цінностей, заявлених до вивезення; зміни умов угоди про тимчасовий вивіз культурних цінностей.

Як відомо, у жовтні Україна приєдналася до угоди країн-учасниць Співдружності незалежних держав про співробітництво в боротьбі з крадіжками культурних цінностей і в забезпеченні їхнього повернення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: