Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Квасьнєвському і Блеру пророкують верховенство в Європі

Понеділок, 22 жовтня 2007, 13:40

Ймовірними кандидатами на посаду президента Європейського Союзу називають, зокрема, колишніх прем'єра Великобританії Тоні Блера, його польського колегу Олександра Квасьнєвского.

Про це мова йде в статті, опублікованій у впливовому європейському електронному виданні "Euobserver".

Серед інших кандидатів на цю посаду також названий прем'єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер, прем'єр-міністр Данії Андерс Фог Рассмусен і колишній президент Польщі Олександр Квасьнєвський.

"Після того, як просохнуло чорнило в підписаній в Лісабоні угоді, як можливих кандидатів на посаду першого в історії Європейського Союзу президента вже названо кілька імен, серед яких - ім'я колишнього прем'єра Великобританії Тоні Блера", - пише видання.

"Він (Блер) видатна особистість і найбільш проєвропейський із усіх британців. Це було б досить розумним кроком - розглянути його кандидатуру", - зазначив президент Франції Ніколя Саркозі.

Аналогічну заяву зробив після підписання Лісабонської угоди і прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун, який сказав, що Блер "прекрасний кандидат для будь-якої міжнародної роботи".

Перебування на посаді президента ЄС розраховане на 2,5 роки, однак може бути пролонговане двічі. Дана система направлена на те, щоб замінити поточну ситуацію, коли держави, що очолюють ЄС. змінюють один одного протягом півроку.

Разом з тим, як відзначає видання, не дивлячись на високий професійний профайл, призначення Блера на цю посаду викликає велику дискусію.

Так, критики продовжують відзначати його підтримку американського вторгнення в Ірак у 2003 році, а також той факт, що Лондон не бере участь у деяких ключових аспектах спільної політики ЄС.

Прес-секретар колишнього британського лідера повідомив, що в даний час Блер зосереджений на його поточній ролі як посланника "квартету" (Росія, США, ЄС, ООН) по Близькому Сходу.

Крім того, президент Єврокомісії Жозе Маннуель Баррозу високо оцінив створення посади міністра закордонних справ ЄС, що буде поєднувати дві нинішні посади - посада верховного представника ЄС, яку займає Хав'єр Солана і європейського комісара з питань зовнішньої політики, яку посідає Беніта Ферреро-Вальднер.

На посаду міністра закордонних справ ЄС називають кандидатуру міністра закордонних справ Швеції Карла Білдта.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...