"Газпром" каже, що Україна справно сплачує борг

Вівторок, 23 жовтня 2007, 09:29

Погашення боргу українськими споживачами за російський газ здійснюється відповідно до досягнутих домовленостей.

Про це повідомляє управління інформації російського газового монополіста "Газпром" за підсумками зустрічі в понеділок голови правління компанії Олексія Міллера і міністра палива й енергетики України Юрія Бойка, інформує РІА "Новости".

"Сторони обговорили питання постачань газу, було відзначено, що на сьогодні погашення заборгованості господарчих суб'єктів за поставлений в Україну газ здійснюється відповідно до досягнутих домовленостей", - йдеться у прес-релізі "Газпрому".

Як відомо, 2 жовтня "Газпром" заявив, що скоротить постачання природного газу для України у випадку непогашення до 1 листопада 2007 року заборгованості в розмірі 1,3 мільярди доларів, що накопичила українська сторона.

Із цієї суми 700 мільйонів доларів "Нафтогаз України" повинен "УкрГаз-Енерго", 300 мільйонів доларів - "УкрГаз-Енерго" - RosUkrEnergo, ще 300 мільйонів доларів RosUkrEnergo - "Газпрому".

Сторони домовилися, що борг буде погашено до 1 листопада, при цьому RosUkrEnergo у рахунок погашення заборгованості перед "Газпромом" передало йому 8 мільярдів кубометрів газу з підземних газових сховищ України.

У середині жовтня голова ради директорів "Газпрому" Дмитро Медведєв заявив про можливу відмову від посередників у газових відносинах між Росією й Україною вже у 2008 році.

Зокрема, Медведєв сказав, що посередники в газових відносинах між Україною і Росією з'явилися у певному історичному контексті з ініціативи української сторони і їхня наявність сьогодні не цілком з'ясовна для РФ.

На його думку, відмова від послуг посередників, можливо, спростить взаємини в газовій сфері між двома країнами і допоможе Україні розраховуватися в строк за газ, не створюючи таких великих боргів.

З 1 січня 2006 року ціна російського газу для України складає 230 доларів за тисячу кубометрів. Завдяки посереднику RosUkrEnergo, який разом із російським використовував у постачаннях середньоазійський газ, ціна спочатку складала 95 доларів за тисячу кубометрів, а з 2007 року - 130 доларів (у зв'язку з подорожчанням туркменського газу).

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування