Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Православні обурилися через "ідеал" політиків і закликають Черновецького не "грішити"

Вівторок, 23 жовтня 2007, 12:52

Православна громадськість України вважає "знущальним ставленням до думки канонічної Православної церкви" намір президії Київської міськради перейменувати вулицю Січневого повстання, на якій знаходиться Києво-Печерська лавра, на вулицю Івана Мазепи.

Про це йдеться  в заяві Всеукраїнського православного братерства Олександра Невського і низки православних організацій України, що надійшла у вівторок у "Інтерфакс".

"Православна громадськість розглядає дане рішення не тільки як зневагу до Української православної церкви, але також і блюзнірський виклик усьому православному світові", - сказано в заяві.

Автори заяви нагадують, що гетьман Мазепа в 1708 році був підданий анафемі Православною церквою за порушення складеної на Євангелії присяги на вірність російському царю, а також за те, що дозволив осквернити православні храми шведським солдатам, допущеними ним у кордони Південної Русі.

Крім того, відзначається в заяві, Мазепа був схильний "до порочності й аморальності", оскільки "віддавався гріху блуду, починаючи з часу своєї молодості, коли співмешкав із дружиною польського шляхтича, і до старості, коли спокусив свою хрещеницю Матрону".

"Політики і чиновники, які обрали своїми героями когорту багатьох нечистоплотних історичних діячів, у тому числі одіозну особистість Мазепи, намагаються нав'язати їх як ідеал усьому народу України", - відзначається в заяві.

"А це, у свою чергу, не може не позначатися вкрай негативно на моральному рівні всього українського суспільства, насамперед, молоді", - вважають православні громадяни України.

Вони звертаються із закликом до депутатів Київради "не чинити страшний гріх перед Богом і перед Церквою, не приймати блюзнірського рішення з найменування вулиці, де знаходиться Свято-Успенська Києво-Печерська лавра, ім'ям грішника Івана Мазепи, що не покаявся".

На думку православних організацій, вулиці, де знаходиться лавра, "колиска російського православ'я", має бути повернена її історична назва - Микільська, "на честь особливо шанованого нашим народом святого Миколая-Угодника".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування