Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чи бути ревальвації гривні – експерти розходяться

Вівторок, 23 жовтня 2007, 13:07

З урахуванням зниження курсу долара по відношенню до основних світових валют на зовнішньому ринку ревальвація гривні може початися в найближчі місяці.

Таку думку висловив в. о. начальника департаменту управління ризиками VAB Банку Олександр Омельченко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Установлений Нацбанком України офіційний курс гривні по відношенню до долара не мінявся вже давно – більш як 2,5 роки", - відзначив експерт.

"В умовах, коли долар США здає свої позиції стосовно основних світових валют, жорстка прив'язка офіційного курсу гривні до долара США виглядає не зовсім логічно. У такій ситуації ревальвація гривні - справа кількох місяців", - вважає він.

За оцінкою Омельченка, на даний час гривня недооцінена, і її справедливий курс повинен бути встановлений на рівні 4,5-4,8 грн. за дол.

У свою чергу голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін вважає, що НБУ доцільно утриматися від зміцнення гривні, оскільки такий крок може негативно відбитися на сальдо зовнішньоторговельного балансу.

"Я б курс не зміцнював. Нам завжди потрібно пам'ятати уроки минулої ревальвації, наслідком якої стало мінусове сальдо торговельного балансу", - сказав експерт.

"Китаю теж постійно радять зміцнити юань, але в цій країні спокійно слухають міжнародних експертів і тримають курс стабільним", - додав він.

На думку Тимонькіна, найбільш оптимальним варіантом курсоутворення було б збереження нинішнього курсу гривні.

"Упевнений, що такій країні, як Україна, не варто зупинятися на нинішньому рівні валютних резервів, і нічого поганого в їхньому збільшенні я не бачу", - відзначає банкір.

При цьому, за його оцінкою, найбільш оптимальною валютою заощаджень в Україні є гривня.

"Гривня – стабільна і забезпечена валютними резервами валюта. Якщо суму валютних резервів помножити на курс гривні до долара, то ми одержимо гривневу масу, що знаходиться сьогодні в обігу", - відзначив Тимонькін.

"Тобто, уся грошова маса в Україні забезпечена валютними резервами. Це унікальна ситуація, якої немає навіть у багатьох розвинутих країнах", - додав він.

Як відомо, у жовтні голова НБУ Володимир Стельмах заявив про наявність економічних передумов для ревальвації гривні.

Основні принципи грошово-кредитної політики України на 2007 рік передбачають, що в поточному році курс гривні не вийде за межі 4,95-5,25 грн. за дол.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування