Обмеження експорту олії може призвести до зупинки заводів

Середа, 24 жовтня 2007, 12:13

Обмеження експорту української олії може призвести до зупинки олійних заводів і як наслідок - масового вивозу насіння соняшника за кордон.

Таку думку висловив гендиректор об'єднання "Укроліяпром" Степан Капшук після засідання уряду в середу.

"За один місяць ми виробляємо біля 180 тисяч тонн масла, а ніша внутрішнього ринку складає біля 30-35 тисяч тонн. Якщо ми за таких умов зупинимо експорт, то ми автоматично зупинимо заводи і це спровокує масовий вивіз соняшника з України", - сказав Копшук.

"Ми повернемося до тієї кризи, що була у 1998 році, коли, маючи врожай більше 2 мільйонів тонн соняшника, він майже весь був вивезений і заводи працювали лише по 2-3 місяці на рік і для того, аби не припинялося виробництво, ми мали імпортувати сировину", - додав він.

Копшук заявив, що "зупинка експорту – це крах перш за все для олійних заводів". "У нас вибухонебезпечне підприємство і зупинити його дуже складно", - пояснив він.

Гендиректор "Укроліяпром" відзначив, що зростання цін в Україні на олію сталося через зростання вартості соняшника у світі, а також через ажіотажний попит на саму олію всередині країні.

При цьому, на його думку, в країні немає підстав для ажіотажу щодо ціни на олію, головне – зняти цей ажіотаж.

Крім того гендиректор "Укроліяпром" запевнив, що ціни на олію почали знижуватися і вже за два тижні відпускна ціна з заводів має бути на рівні 7 гривень, а в роздрібній торгів – 8-8,5 гривень за пляшку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування