СБУ просить Росію видати "євразійців", що спаплюжили держсимволи України

Середа, 24 жовтня 2007, 13:19

СБУ звернулася до ФСБ Росії з проханням сприяти видачі Україні організаторів та виконавців акту паплюження державних символів України на горі Говерла для притягнення цих людей до кримінальної відповідальності.

Про це повідомила під час брифінгу в середу речник СБУ Марина Остапенко.

За її словами, 23 жовтня співробітники відомства опитали 71 особу в Івано-Франківській області для упізнання злочинців і таким чином було упізнано трьох підозрюваних.

Усі матеріали щодо цього інциденту передані УМВС Івано-Франківської області для долучення до кримінальної справи.

Остапенко наголосила, що СБУ продовжує допомагати у розслідуванні справи, незважаючи на те, що загалом справа такої підслідності не належить до її компетенції.

На прохання прокоментувати інформацію про те, що деяких підозрюваних у справі оголошено персонами нон-грата в Україні, Остапенко нагадала, що свого часу заборона діяльності лідерів Міжнародного євразійського руху та Євразійського союзу молоді була припинена на три місяці.

Зараз СБУ скасувала призупинення такої заборони і таким чином Олександр Дугін та Павло Заріфуллін є персонами нон-грата в Україні автоматично.

Остапенко не змогла відповісти на питання, чому УМВС Івано-Франківської області порушило кримінальну справу за статтею "хуліганство" за умови існування в Кримінальному кодексі України статті про паплюження державних символів.

За словами речниці СБУ, на це питання мають відповісти ті правоохоронні органи, які порушували справу.

На питання, чи може СБУ за результатами розслідування рекомендувати, наприклад, "виперти їх у 24 години з території країни", Остапенко відповіла:

"Наскільки мені відомо, ці люди зараз переховуються на території Росії і той громадянин України, про якого вже згадувалося, постійно мешкає у Москві".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування