ООН радить Україні продавати землю

Середа, 24 жовтня 2007, 13:43

Глава представництва ООН в Україні Френсис О'доннелл вважає за доцільне зняти мораторій на продаж землі в країні.

"Україні настав час зняти мораторій на продаж землі. Для цього треба дуже швидко провести інституціональні зміни, реформувати матеріальне право в сфері власності на землю. Але насамперед необхідно завести інтегровану систему земельного кадастру і реєстрації прав власності, що буде базуватися на сучасних технологіях і доступі громадськості до цієї інформації. Вона ліквідує умови для корупції, гарантує безпеку, відкритість", - сказав він в інтерв'ю "Газеті 24", опублікованому в середу.

О'Доннелл також відзначив, що українська економіка розвивається швидко, однак при цьому росте розрив між селом і містом. Останнє, за його словами, одержує більше вигод від інвестицій, ніж аграрні регіони, де ситуація погіршується відсутністю ринку землі.

Як повідомлялося, парламент України продовжив мораторій на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення до 1 січня 2008 року. При цьому, відповідно до рішення Верховної Ради, він може бути відмінений тільки за умови ухвалення законів про
державному земельному кадастрі і про ринок земель.

Парламент 20 березня поточного року прийняв закон про державний земельний кадастр, однак у квітні президент ветував цей документ. Проект закону про ринок земель ухвалено тільки в першому читанні.

Згідно з даними Держагентства земельних ресурсів, в Україні державні акти на право власності на землю одержали близько 90% власників земельних сертифікатів, або понад 6 млн.

Наприкінці 2004 року парламент України продовжив до 1 січня 2007 року мораторій на купівлю-продаж земель сільгосппризначення, дія якого закінчувалося 1 січня 2005 року.

Раніше низка народних депутатів Верховної Ради 4-го скликання виступили із пропозицією продовжити цей мораторій до 2012 року.

У земельний фонд України входить 33 млн га ріллі, вартість яких, за підрахунками фахівців, перевищує 300 млрд грн.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування