Платою України за вступ до СОТ можуть стати геномодифіковані продукти?

Середа, 24 жовтня 2007, 13:56

25 жовтня в Женеві відбудеться вирішальний раунд переговорів зі вступу України до Світової організації торгівлі, при цьому невирішеним залишається питання обов'язкового маркування продуктів, що містять генетично модифіковані організми.

На це звертає увагу автор статті "На шляху України до СОТ може стати генна інженерія", що опублікована на сайті Ліга.

Автор нагадує, що Кабінет міністрів вирішив з 1 листопада 2007 року ввести зобов'язання про маркування генетично модифікованих продуктів харчування.

"Однак американська сторона СОТ виступає категорично проти таких дій", - йдеться у статті.

"Ні для кого не секрет, що США є одним з найбільших експортерів саме таких продуктів харчування. Тому, мабуть, їхні дії можна розцінити, як небажання втрачати ринки збуту для своєї продукції", - відзначає автор.

Генетично модифіковані організми - це організми, генетичний матеріал яких змінювався не внаслідок відтворення і/або природної рекомбінації, а через додавання модифікованого гену або гену іншого біологічного виду або різновиду організмів.

За словами доктора біологічних наук Катерини Картавої, медики не знають, які хвороби можуть здолати людину після вживання продуктів генної інженерії.

Після вживання таких продуктів буде відбуватися зміна антигенного складу тканин організму, внаслідок чого імунна система буде знищувати власний організм, - відзначає експерт.

Автор нагадує слова міністра економіки Анатолія Кінаха, згідно з якими, для вирішення питання генетично модифікованих продуктів потрібно діяти, виходячи з пріоритетів здоров'я українських громадян і жорсткого контролю якості продуктів харчування, що сьогодні надходять в Україну.

А поки Держспоживстандарт України наполягає на обов'язковому маркуванні хоча б продуктів дитячого харчування. Як відзначив Кінах, у всіх країнах Євросоюзу це є обов'язковою нормою.

За даними Всеукраїнської екологічної ліги, 90% українських продуктів харчування не містять генетично модифікованих організмів, відзначає автор.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування