У США просять Ющенка боротися з корупцією

Четвер, 25 жовтня 2007, 12:06

Атлантична рада звертається до лідерів новообраних політичних сил із закликом розпочати боротьбу проти зростаючої корупції в політиці та бізнесі.

Такі висновки доповіді "Корупція, демократія та інвестиції в Україні", оприлюдненої в середу пізно ввечері Атлантичною радою.

Згідно із доповіддю, корупція в Україні настільки поширена, що "може загрожувати економічному процвітанню та національній безпеці".

Незважаючи на те, що Україна зробила значний прогрес в розвитку демократичних інституцій та провела прозорі вибори, українським політичним лідерам до цих пір не вистачає політичної волі та згуртованості, щоб серйозно протистояти корупції, йдеться в повідомленні.

"Не зважаючи на те, що експерти називають останні парламентські вибори вільними та чесними, тенденції не такі позитивні в зв’язку з корупцією", - сказав колишній посол США в Україні та член Ради Стівен Пайфер.

"Новий український уряд – з повною підтримкою парламенту – першочергово має викоренити корупцію. Це включає очищення судової системи, розрив зв’язків між владою та бізнесом та співробітництво з парламентом для ухвалення антикорупційних законів", - додав він.

У доповіді також запропоновані кроки, які українські політики мають зробити, щоб протистояти "великій корупції", а звичайні посадовці, щоб протистояти "незначній корупції".

Доповідь рекомендує президенту та новому уряду використати їхній новий мандат та негайно розпочати координацію і посилення застарілих антикорупційних законів.

Також президенту та уряду варто реформувати корумповану судову систему та оновити склад суддів новою генерацією.

Також Рада пропонує створити незалежне національне бюро розслідувань з метою виявлення та викорінення корупції.

Згідно із доповіддю президент та уряд мають скасувати або зменшити парламентський імунітет, який в минулому використовувався політиками для переховування від відповідальності.

Рада також пропонує збільшити прозорість шляхом опублікування річних декларацій про майно та доходи посадовців та високопосадовців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News