За ігнорування дня жалоби телеканали дадуть письмові пояснення

Четвер, 25 жовтня 2007, 12:30

Телекомпанії, які в день трауру за загиблими в катастрофі у Дніпропетровську не виключили з ефіру розважальний контент, мають надати письмові пояснення.

Таке рішення ухвалила Національна рада з питань теле- та радіомовлення на засіданні в середу, повідомляє "Телекритика".

У результаті вибіркового моніторингу Нацради було з'ясовано, що майже всі телекомпанії порушили вимоги "Положення про проведення дня жалоби", затвердженого ще 23 жовтня 2001 року.

Згідно з цим положенням, телекомпанії мали інформувати громадян про причини оголошення трауру, передавати номери довідкових телефонів та номери рахунків, на які треба спрямувати допомогу.

Також вони мали відповідно оформлювати ефір та внести відповідні зміни у програмні концепції, знявши з ефіру розважальні програми та комедійні фільми.

"Щоби глядачі могли зрозуміти з ефіру, що сталася трагедія", - пояснив вимоги офіційного документу перший заступник голови Нацради Ігор Курус.

Нацрада констатувала, що майже всі телекомпанії проігнорували трагедію в Дніпропетровську, обмежившись інформуванням своїх глядачів про трагічні події лише новинами.

Так, за результатами моніторингу, 16 жовтня в день трауру телеканал "Сіті" транслював розважальну програму "Таксі", ТЕТ – "Дом 2", СТБ – ранкову розважальну вікторину, Новий канал – щоденник "Фабрики зірок", НТН – кінокомедію "Джек Восьмьоркін – американець".

Представники ТРО пояснювали, що їхні канали змінили на цей день сітки мовлення, знявши багато іншого розважального продукту, а відмоніторені порушення – окремий недогляд.

Згідно з рішенням Нацради, усі телекомпанії мають надати письмові пояснення, а також сітки мовлення, що були сформовані до оголошення дня жалоби і згідно з якими фактично велося мовлення в цей день.

Нацрада має розглянути питання по суті після подання усіх цих документів, але вже прийняла рішення в подальшому проводити моніторинг телеефіру в спеціальні дні (дні жалоби і трауру) в автоматичному режимі.

На наступному засіданні буде оприлюднено результати моніторингу ефірів радіокомпаній в день жалоби 16 жовтня.

 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News