Балога обіцяє, що всі суперечки в демкоаліції припиняться підписами Тимошенко і Ко

Четвер, 25 жовтня 2007, 14:54

Керівник секретаріату президента Віктор Балога констатує "активність дискусій" всередині блоків Юлії Тимошенко і "Наша Україна – Народна самооборона" щодо умов створення та діяльності більшості у Верховній Раді 6 скликання.

На його думку, таке широке обговорення свідчить про "високий рівень внутрішньої демократичності цих політичних сил, що дозволяє їм виробляти продумані, зважені рішення", повідомляє прес-служба президента.

Одним із них, за словами Балоги, є чітко проголошене прагнення сформувати у новому парламенті демократичну коаліцію, підтверджене публічним парафуванням угоди.

"На кожній сторінці цього документа стоїть власноручний підпис лідерів двох блоків Юлії Тимошенко і В’ячеслава Кириленка. Отже, саме на них лежить вся повнота відповідальності за остаточне оформлення більшості. Тільки вони повинні протидіяти можливим ризикам у цій справі, тільки вони мають забезпечити стійкість і ефективність майбутньої коаліції", - заявив він.

За оцінкою Балоги, окремі заяви і коментарі кандидатів у народні депутати від БЮТ і "НУ-НС" щодо положень погодженої коаліційної угоди заплутують прихильників цих блоків, послаблюють їхню віру в міцність досягнутих домовленостей.

"Це сталося внаслідок того, що характер внутрішнього обговорення базових принципів створення більшості у ВР виплив назовні і став надбанням громадськості після урочистих підписань. Зараз політичним лідерам потрібно розвіяти деяку розгубленість виборців", - зазначив він.

Глава секретаріату президента вважає, що всі навколокоаліційні дискусії припиняться за умови підписання угоди про формування більшості кожним її потенційним учасником, і "це гарантуватиме врахування всіх думок, зауважень і пропозицій, підтвердить монолітність парламентської коаліції та стане її цементуючим елементом".

"Скріплення підписами всіх "списочників" БЮТ і "НУ-НС" парафованих документів засвідчить існування внутрішнього компромісу. Його обов’язково потрібно знайти, і якнайшвидше, без порожніх балачок і довгих вагань. Президент вбачає у цьому першочергове завдання для "помаранчевих" сил".

Одним із факторів, які стимулює дискусії всередині БЮТ і "НУ-НС", Балога назвав перспективу законодавчого врегулювання норми про імперативний мандат.

"Це питання вельми неоднозначне, водночас його потрібно вирішити хоча б через те, що так велить Конституція", - зазначив він, нагадавши що "саме неконституційна міграція народних депутатів стала причиною розпуску президентом парламенту 5 скликання".

"Глибоко опрацьовані законодавчі пропозиції з унормування імперативного мандата слід вітати і підтримати. Розробники відповідних законопроектів лише мають пам’ятати, що цей інструмент не може бути руйнівним", - попередив Балога.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...