Кабельники вимагають виключити "Інтер" із "мінімального пакету"

Четвер, 25 жовтня 2007, 16:13

Спілка кабельного телебачення вимагає від Національної ради з питань телебачення і радіомовлення невідкладно виключити телеканал "Інтер" з універсальної послуги всіх операторів кабельного телебачення України і ініціювати відповідні законодавчі зміни.

Про це йдеться у відкритому листі гендиректора Спілки Юлії Молчанової (за дорученням Ради директорів) до голови Нацради Віталію Шевченку, направленого "Телекритиці".

"Ми одностайно – тепер уже публічно – вимагаємо від Вас виключити канал "Інтер" з універсальної послуги всіх операторів кабельного телебачення України", - сказано в листі.

Свою вимогу вони мотивують, насамперед, тим, що "універсальна послуга змушує кабельних операторів усієї України за власні кошти ретранслювати всю рекламу телеканалу "Інтер".

На думку кабельників, їх "принесли в жертву", зробивши винуватцями "гри без правил" на телеринку, яка ведеться вже багато років.

"Універсальна програмна послуга, тишком-нишком пролобійована і без обговорення з фахівцями внесена до закону", на їхнє переконання, була обрана "одним із засобів адміністративного тиску на кабельних операторів".

"Ця нібито державна вимога про обов’язкове включення певних телеканалів до мінімального пакету для абонентів насправді перетворилась на узаконену форму преференцій для одних телеканалів і цензури – для інших", - заявляє Молчанова.

За її словами, ця норма закону є вигідною насамперед для каналу "Інтер".

"Той "Інтер", контрольний пакет акцій якого перебуває в руках нерезидентів. Про це свідчать багато останніх публікацій, не спростованих представниками телеканалу, зокрема на сайтах from-ua.com. cripo.com.ua, for-ua.com. Нерезиденти – це юридичні особи, які створені та здійснюють свою діяльність відповідно до законодавства іншої держави, а не України", - сказано в листі.

"За що ж Нацрада так універсально й дбайливо догоджає їм? Відколи у нас стало законним відверте лобіювання державним органом приватного телеканалу, олігархічні власники якого не мають нічого спільного з нашою державою, окрім викачування надприбутків із кишень громадян України?", - запитує Молчанова в Шевченка.

Відтак, Молчанова від імені спілки кабельного телебачення закликає Нацраду також невідкладно ініціювати зміни в законі про телебачення і радіомовлення від 2006 року й привести його у відповідність щодо європейського законодавства.

Як аргументує Спілка своє прохання, затверджене цим законом "перейменування кабельних операторів у провайдерів програмної послуги... спричинило подвійне ліцензування їх діяльності і буцімто автоматично зробило відповідальними за зміст ретрансльованих телепрограм телеканалів".

"Кабельні оператори, хоч як їх називайте, в усьому цивілізованому світі є насамперед зв’язківцями, що передають сигнал від продуцента до абонента. Не більше і не менше. Зміст роботи продуцента контролює закон і держава, ми ж відповідаємо за якість донесеного сигналу", - наголошується, водночас, в листі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування