У США радять новому уряду виключити "великі гроші" з політики

П'ятниця, 26 жовтня 2007, 08:32

Виключити великий бізнес з політики – таким вбачає головне завдання майбутнього уряду колишній посол США в Україні Вільям Міллер.

На слуханнях у Конгресі США у четвер, організованих Гельсинською Групою США і присвячених виборам в Україні, Міллер зазначив, що корупція на вищих щаблях влади залишається в Україні центральною проблемою.

Американські учасники слухань визнали, що ці вибори в Україні відбулися з дотриманням усіх демократичних норм, однак відзначили проблемні сфери, без реформування яких Україна не зможе бути повноцінною демократією, повідомляє Радіо "Свобода".

На думку Міллера, який перебував в Україні під час останніх виборів у складі групи міжнародних спостерігачів, політична репутація лідерів "помаранчевої революції" залежатиме від їхньої здатності приборкати корупцію у владі та відсторонити олігархів від державного управління.

Усі політичні конфлікти в Україні, на його думку, точаться навколо права контролювати економічні активи та фінансові ресурси. І уся політична еліта, за спостереженням посла, опинилася під впливом великих грошей.

Міллер нагадав, що лідери "помаранчевої революції" виступали на Майдані за очищення політики від грошей, але частина з них згодом стали корупціонерами. Інші ж, як лідер БЮТ Юлія Тимошенко, самі, як зауважив посол, мають сумнівне олігархічне минуле.

Водночас, президент Віктор Ющенко, за спостереженням колишнього посла США, віддає перевагу словам, а не діям у боротьбі з корупцією.

Інший учасник слухань Стівен Нікс назвав найактуальнішою проблемою в Україні відсутність незалежного судочинства та недосканалість Конституції.

"Конституційна суперечка між президентом та прем'єр-міністром, яка пов’язана з проблемою розподілу повноважень в середині виконавчої влади, перешкодила побудові демократичних інститутів в Україні, таких як незалежний суд, діючий парламент, та подальші економічні реформи", - зазначив він.

"Конституційна криза також не дозволила Україні бути й надалі прикладом демократизації в євразійському регіоні. Надзвичайно важливо, щоб Україна знову почала відігравати роль експортера демократії", - наголосив Нікс.

Водночас Нікс наголосив, що новий варіант Конституції повинен бути ухвалений у демократичний спосіб внаслідок компромісу усіх політичних сил.

Американські учасники також відзначили сповільнення двосторонніх відносин між Україною та США, які посол Шамшур пояснив безперевними виборчими циклами.

За словами Нікса, чим швидше в Україні буде сформований новий уряд, тим раніше відновляться прямі контакти на вищому рівні.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування