У НУ-НСі назвали "диктаторів" і сумніваються в "злитті"

П'ятниця, 26 жовтня 2007, 11:17

Конфлікт у блоці "Наша Україна - Народна самооборона" перейшов у публічну площину.

Після озвученої в четвер критики УРП "Собор" щодо угоди про створення коаліції між БЮТ і блоком "НУ-НС", парафованого лідерами блоків, більш докладно про проблеми усередині "НУ-НС" газеті "Комерсант-Україна" повідомив заступник глави УРП "Собор" Максим Стріха.

"У нашому блоці зараз установлюється диктатура", - заявив він.

"Три особи – Луценко, Кириленко і Тарасюк, – які ведуть переговори з Юлією Тимошенко, підписують усе, що вона їм пропонує. Єдиним поясненням цьому з їхнього боку служать слова: якби не підписали, Тимошенко звинуватила б нас у зриві домовленостей", - розповів Стріха.

Представників УРП "Собор" обурило також включення у список першочергових законопроектів, що мають бути проголосовані до затвердження кандидатури прем'єр-міністра, проекту закону про імперативний мандат, відзначає видання.

У партії думають, що введення такої норми неприпустиме.

За інформацією "Комерсанта", позицію "Собору" підтримує більшість партій-учасниць блоку. Лідери УНП Юрій Костенко, ХДС Володимир Стретович, Партії захисників батьківщини Юрій Кармазін і "Пори" В'ячеслав Каськів у бесіді з виданням критично оцінювали документи, парафовані лідерами блоку.

"Усі закони повинні прийматися відповідно до регламенту Верховної Ради по одному, у першому і другому читанні. І я ніколи не голосуватиму за закони "пакетом". Як демократ, я також не буду голосувати, наприклад, за імперативний мандат", - заявив Костенко.

У режимі "не під запис" співрозмовники видання стверджували, що першим результатом демаршу представників НУ-НС може стати провал голосування за кандидатуру В'ячеслава Кириленка на посаду голови Верховної Ради, що за регламентом проходить у таємному режимі.

Для цього достатньо трьох голосів проти, за умови що представники Партії регіонів, блоку Литвина і Компартії не стануть голосувати за кандидата від коаліції БЮТ – НУ-НС.

Крім того, за інформацією видання, у підсумкову редакцію заяви "Собору" від четверга не включили ще один пункт, обговорюваний на засіданні центральної ради партії. Представники "Собору" констатували, що в умовах "диктатури лідерів блоку В'ячеслава Кириленка і Юрія Луценка" про об'єднання з "Нашою Україною" (що було обов'язковою умовою входження в блок) в одну партію не може бути і мови.

Тим часом, за словами лідера "Собору" Анатолія Матвієнка, реакції з боку лідерів НУ-НС на заяву партії в четвер не надійшло. "Якщо її (реакції) узагалі не буде, ми підпишемо угоду про створення коаліції з застереженнями і будемо діяти адекватно своїм переконанням", - заявив він виданню.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування