Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Продан каже, що у Януковича те, що має поліпшувати, погіршується

Понеділок, 29 жовтня 2007, 14:45

Заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони Юрій Продан відзначає "негативні тенденції в сфері забезпечення енергетичної безпеки України".

Про це він заявив в інтерв'ю "Экономическим известиям", повідомляє Ліга.

За словами Продана, показники, які повинні зменшувати енергетичну залежність України, погіршуються.

"Зокрема, за вісім місяців поточного року відбулося зниження видобутку власного газу на 0,8%, скорочення видобутку нафти і газового конденсату на 2,1% у порівнянні з минулим роком, у вугільній галузі - зниження на 1,8%. План накопичення вугілля на теплових електростанціях не виконується через те, що зменшується його видобуток", - пояснив він.

Заступник голови РНБО відзначає, що нинішній уряд для того, щоб "хоч трохи наблизитися до виконання плану, запустив газовий блок потужністю 800 Мвт Вуглегорської ТЕС, планується запустити такий же блок на Запорізькій ТЕС, що збільшує енергозалежність галузі".

"І, відповідно до рішення "Енергоринку", їхня заявка приймається за заявленими цінами, а це більш висока ціна для споживачів електроенергії", - додав він.

У той же час Продан розкритикував пропоновану форму існування "Укратомпрому", яка, на його думку, "несе загрозу втрати стратегічних активів держави".

"Більше нічого з розвитку ядерної промисловості не зроблено, одні заяви", - підкреслює він.

"Відповідно до плану заходів щодо реалізації енергетичної стратегії, у третьому кварталі потрібно було підготувати і провести тендери на вибір постачальників, типу реакторної установки, із визначення постачальників турбінного устаткування енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС. Це не виконано", - зазначив Продан.

"Не готувався і не проводився тендер на будівництво заводу з виробництва ядерного палива. Зберігається дуже висока енергоємність ВВП. Немає жодних стимулів для впровадження енергоефективних технологій і практично нічого не зроблено в цьому напрямку", - заявив заступник секретаря РНБО.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування