Україна виставила Європі візову умову – доступ на доступ

Середа, 31 жовтня 2007, 12:34

Україна готова скасувати візовий режим для громадян Румунії, але синхронно з ратифікацією угоди між Україною та Євросоюзом про спрощений візовий режим для українців.

Про це в інтерв'ю журналістам у Бухаресті заявив міністр закордонних справ Арсеній Яценюк, який супроводжує президента Віктора Ющенка під час візиту до Румунії, повідомляє УНІАН.

Яценюк наголосив, що Україна готова піти на такий крок і сьогодні на технічному рівні вирішує питання надання румунській стороні тих самих привілеїв, які мають громадяни інших європейських країн під час перетину українського кордону.

"Але при цьому ми зазначаємо, що прийняття одностороннього рішення Україною повинне бути синхронізоване з імплементацією (ратифікацією) усіх положень угоди про спрощений візовий режим між Україною і ЄС", - сказав міністр.

"Україна буде робити всі кроки, але нам потрібен принцип взаємності", - сказав Яценюк, висловивши сподівання, що всі ці процедури вдасться завершити до кінця поточного року і вже з 1 січня 2008 року це рішення буде введено в дію.

Він підкреслив, що все залежатиме від того, як пройде ратифікація як в українському парламенті, так і в Європарламенті. За словами Яценюка, МЗС підготувало усі необхідні угоди для ратифікації.

"Таким чином, м'яч зараз буде на полі Європарламенту, і якщо все піде по запланованому сценарію, вже з 1 числа наступного року угода набуде чинності", - наголосив міністр.

Яценюк повідомив, що у ході візиту президента до Румунії також обговорювалося питання міжрегіонального транскордонного співробітництва, а також питання щодо підписання угоди про малий прикордонний рух.

"Ми перевели ці питання виключно у практичну площину без жодних декларацій", - сказав Яценюк, додавши, що країни будуть підтримувати усі інфраструктурні проекти, які пропонуватимуться з прикордонних регіонів.

Щодо малої прикордонної угоди Яценюк зауважив, що це питання поки не стоїть гостро на порядку денному, оскільки існує радянська чинна угода, а оскільки Румунія не планує поки приєднуватися до Шенгенської зони, поки це не актуально.

Тому міністр зауважив, що переговори про підписання угоди про малий прикордонний рух розпочнуться пізніше.

Як відомо, раніше комісар Європейського Союзу із зовнішньої політики Беніта Ферреро-Вальднер попередила Україну про необхідність скасування віз для Румунії й Болгарії для набуття чинності угоди про спрощення візового режиму.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування