Румунська газета побачила, як Ющенко виграв 3:0

Середа, 31 жовтня 2007, 13:52

Президент Віктор Ющенко називає дуже успішним свій візит до Румунії 30-31 жовтня.

На прес-конференції в Бухаресті Ющенко підкреслив, що не погоджується із заголовком однієї з провідних румунських газет "Зиуа" (День), в якій наголошується, що Ющенко виграв переговори у президента Румунії Траяна Бесеску з рахунком 3:0.

"Я не з таким завданням сюди приїжджав. Я переконаний, що ми хочемо мати тут друзів і стабільних партнерів", - сказав Ющенко, слова якого наводить УНІАН.

Він зауважив, що метою візиту було, по-перше, максимально відділити і в значній мірі вирішити ті проблеми, які були успадковані з попередніх часів і заважали спільному руху вперед. І по-друге - визначити шлях розвитку двосторонніх відносин.

Торкаючись основних тем переговорів, зокрема щодо каналу "Дунай-Чорне море" та гирла Бистре, Ющенко зауважив, що, з одного боку, в цьому питанні дуже багато політики, а з другого - відсутність діалогу.

Ющенко повторив свою позицію, що канал Бистре є суверенною територією України, і про те, що Україна дотримуватиметься всіх міжнародних зобов’язань, в тому числі екологічних, щодо цього каналу.

"Ми домовились, що активізуємо діалог, моя мета підвести Україну і Румунію до формування спільної політики в унікальному басейні дельти Дунаю", - сказав Ющенко.

Говорячи про Криворізький гірничо-збагачувальний комбінат окислених руд, Ющенко зауважив, що ця тема важлива тим, що в останні півтора-два роки з’явився серйозний бізнес-інтерес щодо можливості добудови цього заводу.

"Зараз є таке відчуття, що 4-5 провідних міжнародних компаній зацікавлені в тому, щоб добудувати комбінат і забезпечити виконання тих зобов’язань, які нас пов’язують в рамках цього проекту, в тому числі з Румунією", - сказав Ющенко.

Також Ющенко повідомив, що обговорював питання підписання малої прикордонної угоди. Він висловив сподівання, що це питання вдасться вирішити до 1 січня 2008 року.

За його словами, обговорювалося і питання делімітації кордонів та шельфу Чорного моря.
Ющенко підкреслив, що в нього склалось враження, що дві сторони "відкрили друге дихання для того, щоб розв’язати всі складні, успадковані історично в більшій своїй частині проблеми".

У свою чергу міністр закордонних справ Арсеній Яценюк наголосив, що відбулись надзвичайно продуктивні і плідні переговори з румунською стороною.

Яценюк нагадав, що був підписаний міждержавний протокол президентської комісії, до якого увійшло цілий ряд пунктів, що потребують вирішення, в тому числі питання каналу "Дунай-Чорне море".

"Це той спадок, який ми отримали протягом десятків років, і зроблений перший суттєвий потужний крок - крок до бесіди, крок до порозуміння", - додав міністр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування