В НБУ доручили зниження інфляції політикам

Субота, 10 листопада 2007, 11:45

Член ради НБУ, народний депутат Василь Горбаль не вважає нинішню інфляцію "чимось жахливим".

"Багато в чому вона (інфляція) провокується не лише об’єктивними чинниками, а й занадто емоційними висловлюваннями на цю тему, а також надмірно роздутим навколо неї ажіотажем", - зазначив Горбаль в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

На його думку, "що швидше політики відмовляться від бажання заробити додаткові бали, експлуатуючи і нагнітаючи тему зростання цін, то швидше вгамуються найчастіше штучно роздмухувані інфляційні страхи, а сама динаміка цін почне уповільнюватися".

Горбаль також зазначив, що інфляція залишається досить добре прогнозованою і контрольованою, оскільки її річні темпи вже досягли свого піку.

Він вважає, що свій внесок у розкручування споживчої інфляції внесла і банківська система, збільшивши обсяг споживчого кредитування.

"Мені здається, що зростання споживчого кредитування у жодному випадку не можна пускати на самоплив", — резюмував експерт, запропонувавши ретельніше підходити до оцінки платоспроможності позичальників, уніфікувати нормативи ліквідності комерційних банків і кредитних союзів, щоб виключити необгрунтовані перекоси і преференції.

Горбаль також висловив думку, що практика стримування курсу гривні в досить вузькому діапазоні ще не вичерпала себе та є виправданою.

"В 2008 році рада НБУ рекомендуватиме стримувати курс гривні в рамках існуючого валютного коридору", - додав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...