Європі й США не сподобалася поведінка друга Ющенка

Субота, 10 листопада 2007, 15:32

Доповідач ПАРЄ по Грузії Матіас Йорш критикує дії Тбілісі під час розгону мітингу опозиції 7 листопада і введення в країні надзвичайного стану.

"З боку поліції розгін мітингу, закриття телеканалів і обмеження вільного поширення інформації, абсолютно неприйнятно для демократичного суспільства", - заявив Йорш на брифінгу в Тбілісі в суботу.

На його думку, "те, що сталося в Тбілісі є дуже великим кроком назад на шляху демократичної еволюції Грузії і завдає значної шкоди зміцненню законності й свободи вираження прав громадян".

Реклама:

Йорш рекомендував владі Грузії якомога швидше скасувати надзвичайний стан.

Разом з тим, Йорш схвалив рішення президента Грузії про призначення дострокових президентських виборів на 5 січня 2008 року. Він також закликав Тбілісі відмовитися від зайвої антиросійської риторики.

У той же час, держдепартамент США розчарований введенням у Грузії надзвичайного стану, закликає грузинську владу його скасувати і продовжити діалог з опозицією.

ВІДЕО ДНЯ

Про це заявив прес-секретар держдепартаменту Шон Маккормак на брифінгу у Вашингтоні 9 листопада.

"Ми досить розчаровані діями президента Саакашвілі, який ввів надзвичайний стан у країні. Нас також розчарував той факт, що парламент підтримав його пропозицію. Ми вважаємо, і це наш ясний сигнал, що влада повинна негайно скасувати надзвичайний стан і продовжити діалог з опозицією, як і обіцяла", - сказав Маккормак.

Разом з тим, Саакашвілі на зустрічі з представниками бізнесу в суботу в Тбілісі заявив, що режим надзвичайного стану в Грузії буде знятий найближчим часом.

"Найближчим часом буде знятий режим НС у Грузії. Але режим буде скасовано тоді, коли я, як керівник цієї країни, вважатиму це потрібним, а не за вказівкою міністра закордонних справ якої-небудь країни", - наголосив Саакашвілі.

"Це відбудеться після того, як ми відчуємо, що ситуація в країні нормалізується, і я буду впевнений у безпеці свого народу, а до цього все йде. Можна сказати, що незабаром усе нормалізується і буде скасовано НС", - відзначив він.

"Інтерфакс-Україна", УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News