Табачник пропонує відкласти Голодомор і УПА на сто років

Субота, 10 листопада 2007, 16:19

Віце-прем'єр Дмитро Табачник виступає за обмеження націоналістичної риторики, яка розколює країну.

У своїй статті в газеті "Кіевскій телеграфъ" він зазначив, що "нав`язлива пропаганда шароварного українізму при президенті Ющенку привела до скорочення числа носіїв української мови і прихильників вступу не тільки в НАТО, а навіть в ЄС".

"І те, і друге, і третє поступово асоціюється у виборців не стільки з політичною програмою, скільки з політичною позначкою: якщо ти хочеш в НАТО, ЄС і говориш українською, то ти за Ющенком. Тепер почав спрацьовувати зворотний принцип: "Якщо ти проти "помаранчевих", то ти не говориш українською, не підтримуєш вступ до НАТО і ЄС", - пояснює віце-прем'єр.

За словами Табачника, суспільство знаходиться на межі, перейшовши яку Україна через кілька років залишить позаду точку повернення і "повалиться в югославський сценарій".

"Перше, що має нас об`єднати, - обмеження націоналістичної риторики, яка розколює країну незалежно від волі самих націоналістів і обслуговуючої ідеологію вчорашнього дня. Друге - це, безперечно, вибір майбутнього для країни. І третє – наше минуле. Тут, безумовно, єдності досягти найважче, оскільки кожен пише свою історію", - переконаний він.

На думку віце-прем`єра, питання, котрі сьогодні розколюють Україну, необхідно залишити майбутнім поколінням для оцінки й аналізу.

"Через сто років історики зможуть куди більш неупереджено судити про роль і місце УПА у Великій Вітчизняній війні, про факт створення в рамках СРСР суверенної Української держави, що стала членом-засновником ООН завдяки Сталіну, про кількість жертв і соціальні та політичні причини голодомору і про інші чутливі сьогодні питання", - вважає Табачник.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування