Ахметов прикупив дещо в Італії та Англії

Понеділок, 12 листопада 2007, 07:58

Компанія "Метінвест" підприємця Рината Ахметова купує в групи Malacalza дві компанії з виробництва сталевого прокату – італійську Trametal і британську Spartan UK.

"Метінвест" планує об'єднати нові активи зі своїм італійським заводом Ferriera Valsider у єдину компанію, сумарні потужності якої складуть до 1 млн т прокату в рік, пише "Комерсант-Україна".

У прес-службі "Метінвесту" повідомили, що група підписала угоду з італійською Malacalza про викуп 100% частки італійської Trametal Sp і британської Spartan UK Ltd.

За інформацією "Метінвесту", у 2006 році ці компанії виробили понад 536 тис. т прокату на суму понад 370 млн євро. Протягом найближчих двох місяців сторони очікують схвалення угоди в антимонопольних органах Євросоюзу.

Сума угоди з Malacalza не розголошується. За оцінками аналітика Galt and Taggart Securities Ukraine Ольги Іванчук, при середньому для європейських сталепрокатних компаній показнику співвідношення ціни до виторгу (P/S) 1,4 за обидві компанії було сплачено не менше 500 млн євро.

За словами директора металотрейдингової компанії LME Export & Shipping (у рік експортує 300 тис. т металопрокату з Росії) Марка Уільямса, підприємства, які купує "Метінвест", відомі гарною інфраструктурою, мають вихід до моря і нове обладнання, тому їхня ціна могла досягти і 800 млн євро.

Генеральний директор "Метінвесту" Ігор Сирий задоволений придбанням "Trametal" і "Spartan". "Нас влаштовує те, як вони працюють, і ми збираємося зберегти їхню чинну бізнес-модель", - заявив він.

У "Метінвесті" планують до кінця 2007 року об'єднати нові підприємства з придбаним у 2004 році італійським сталепрокатним заводом Ferriera Valsider у єдину структуру. У 2006 році ця компанія виробила 515 тис. т плоского прокату на суму більше 265 млн євро.

Об'єднана компанія зможе випускати 1 млн т товстолистового прокату на рік, що на 100 тис. т більше, ніж можуть виробляти європейські підприємства "Індустріального союзу Донбасу".

За словами Сирого, "Метінвест" і Malacalza можуть стати партнерами. Зараз вони ведуть переговори про продаж Malacalza міноритарного пакета об'єднаної компанії. За даними видання, йдеться про пакет до 25%.

Аналітики вважають, що після придбання нових активів "Метінвест" отримає доступ на раніше закритий для українських підприємств британський ринок, група зможе "замкнути вертикально інтегрований ланцюжок – отримувати вищу додану вартість", а також зможе розмістити акції "Метинвесту" на міжнародних біржах на 10-15% дорожче, ніж передбачалося раніше.

Раніше експерти оцінювали "Метінвест" у $16-20 млрд, а сама компанія – у $25 млрд, відзначає видання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...