Україна купуватиме "чорне золото" у Польщі

Понеділок, 12 листопада 2007, 10:31

Україна не в змозі забезпечити себе вугіллям, тому його будуть закуповувати за кордоном.

На початку 2008 року вітчизняні теплоелектростанції планують витратити 2 мільярди гривень на закупівлю енергетичного вугілля в Польщі, пише "Дело".

Енергетики пояснюють це нестачею палива на складах ТЕС для осінньо-зимового періоду 2007-2008 років.

У той же час у Міністерстві вугільної промисловості стверджують, що, незважаючи на зменшення видобутку, українського вугілля цілком достатньо для енергетиків. Більше того, вугілля продають за кордон, з початку поточного року на експорт відвантажено 1,7 мільйона тонн.

За даними НАК "Енергетична компанія України", зараз дефіцит вугілля в теплоенергетиці складає близько 2 мільйонів тонн. Незважаючи на обіцянки Мінвуглепрому збільшити видобуток до кінця року, фахівці ЕКУ очікують, що усього за кордоном доведеться купувати не менше 3 мільйонів тонн енергетичного вугілля.

У 2008 році теплоелектростанціям, що входять у "Енергетичну компанію України", буде потрібно близько 25 мільйонів тонн вугілля.

У Кабінеті міністрів планують, що більшу частину палива – 21 мільйон тонн – має поставити державне підприємство "Вугілля України". Інші 4-5 мільйонів тонн забезпечать приватні постачальники. Енергетики ж ставлять під сумнів здатність держпідприємств виконати своє завдання, тому і розраховують на експорт.

Як зазначає видання, цього року державний сектор вугільної промисловості скорочує виробництво палива. За десять місяців видобуток на державних шахтах зменшився на 10%, тоді як приватні компанії демонструють 2%-е зростання.

За словами першого заступника міністра вугільної промисловості Юрія Зюкова, скорочення викликане погіршенням роботи об'єднання "Ровенькиантрацит". Крім того, в інших об'єднаннях нові лави тільки починають вводити в експлуатацію.

"Цього року побудуємо 36 лав – це приріст видобутку вугілля на 3,5 мільйони тонн у наступному році", - сказав Зюков. Він стверджує, що вже зараз покращилася якість вугілля. "Якщо врахувати, що на ТЕС поставляємо більш калорійне вугілля, то, незважаючи на зменшення обсягів, енергетикам відвантажили палива на 11% більше плану", - сказав заступник міністра.

Водночас, голова Незалежної профспілки вуглярів Михайло Волинець стверджує, що якість українського вугілля погіршується. "У середньому зольність вугілля за рік збільшилася на 3%. Це означає, що, з огляду на даний показник, на ТЕС продали на 2,4 мільйони тонн вугілля менше", - вважає Волинець.

При цьому ціна закупівлі енергетичного вугілля за останній рік зросла майже в 1,5 рази, і зараз "Вугілля України" продає його по 355 гривень за тонну. За даними Мінвуглепрому, російське вугілля дорожче – його ціна на кордоні складає 380 гривень за тонну.

Волинець стверджує, що Росія на даний час не має у своєму розпорядженні вільні партії вугілля, тому і закуповувати його доведеться в Польщі, де ціна "чорного золота" досягає 560 гривень за тонну. Український же "шахтний фонд", за його словами не найкращий об'єкт для інвестицій, тому що в Україні "дуже складні гірничо-геологічні умови".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:18
АРМА просить Раду та РНБО розв'язати проблему Сахалінського родовища
11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
10:32
Сирський про "мобілізацію 500 тисяч": Після аудиту ця цифра суттєво зменшена
Усі новини...