Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС міг порадувати Тимошенко рік тому, якби не Янукович?

Понеділок, 12 листопада 2007, 11:29

Конституційний Суд міг оприлюднити рішення у справі про імперативний мандат ще взимку цього року.

Про це в понеділок повідомляє "Комерсант-Україна" з посиланням на слова одного з суддів КС, що побажав залишитися неназваним.

"У нас уже було вироблене рішення, і щоб поставити його на голосування, потрібно було провести два-три засідання. Однак в останній момент у Кабінеті міністрів зайняли тверду позицію – мовляв, імперативний мандат не потрібен,– і судді, які дослухаються до вимог коаліції, почали валити справу", - сказав співрозмовник видання.

За інформацією "Комерсанта", у тексті рішення у справі про імперативний мандат, яке поки що не набрало необхідних для ухвалення десяти голосів суддів КС, говориться про те, що 16 березня 2004 року КС визнав відповідним Конституції законопроект №4105, ухвалення якого 8 грудня 2004 року дало хід конституційній реформі.

У цьому законопроекті норма про імперативний мандат була однозначною. Зокрема, ст. 81 передбачалося, що повноваження народного депутата припиняються достроково у випадку "невходження народного депутата, обраного від політичної партії (блоку), до складу депутатської фракції цієї політичної сили або виходу (виключення) народного депутата з цієї фракції".

Але незважаючи на те, що в КС є всі підстави ухвалити рішення на користь народних депутатів від БЮТ, на думку джерела видання в суді, найближчим часом це зроблено не буде.

"Доти, доки до роботи не приступлять двоє призначених президентом, але не склалих присягу суддів, десяти голосів рішення не набере", - сказав співрозмовник видання.

Як відомо, у січні цього року КС приступив до розгляду звернення 50 народних депутатів від БЮТ, що вимагають визнати конституційним право лідерів фракцій одночасно з виключенням депутата з фракції позбавляти його депутатських повноважень.

Члени фракції БЮТ просили установити, чи можна вважати одним і тим же фактом "виключення" і "вихід" депутата з фракції, що, згідно ст. 81 Конституції, спричиняє позбавлення депутатських повноважень.

У п'ятницю, 9 листопада, президент Віктор Ющенко обговорив із главою Конституційного Суду Андрієм Стрижаком хід розгляду справи про імперативний мандат народного депутата. Як випливає з тексту повідомлення прес-служби КС, зустріч відбулася з ініціативи Стрижака і була присвячена до 11-ї річниці роботи КС.

Зокрема, глава КС запевнив президента, що "Конституційний Суд вийшов з коми і працює на повну силу".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...