Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Київські банки намітили "небезпечну тенденцію"

Понеділок, 12 листопада 2007, 12:15

Проблемна заборгованість банків київського регіону з початку року виросла майже втричі.

Про це ідеться у звіті фахівців Національного банку про діяльності банків Києва і Київської області за дев'ять місяців 2007 року, пише "Дело".

"Спостерігається небезпечна тенденція до стрімкого зростання негативно класифікованої заборгованості за позикою фізичних осіб – у 2,6 рази з початку року", - відзначають у звіті фахівці Нацбанку.

Оскільки з 196 банків у країні 105 зареєстровано в Київському регіоні, можна говорити, що це проблема всеукраїнського масштабу, пише видання.

У такому стрімкому зростанні проблемної заборгованості чиновники НБУ, у першу чергу, звинувачують банки, які роблять акцент на споживче кредитування.

У боротьбі за клієнтів останні, як говориться в звіті Національного банку, "дуже спрощено підходять до оцінки платоспроможності позичальників" – тобто видають позики, не піклуючись особливо про здатність клієнтів їх погасити.

У Головному управлінні НБУ по Києву і Київській області не назвали усі банки, у яких зафіксоване найбільше зростання проблемної заборгованості з початку року.

"Ви подзвоніть голові правління Дельта Банку (Миколі Лагуну), хай він вам сам розповість, що в нього було на 1 січня з проблемної заборгованості, і що стало на 1 жовтня... Щоб завоювати ринок, вони з початку року такого нахапалися!", - заявив заступник начальника управління Віктор Медведєв.

У свою чергу, Лагун сказав, що не може згадати частку проблемних кредитів банку, і відмовився від коментарів.

Голова правління "Укрпромбанку" Олександр Солтус зазначив, що "така цифра (553 млн. грн. проблемної заборгованості на 1 жовтня) з'явилася через те, що деякі київські банки багато коштів уклали в програми споживчого кредитування й отримали дуже негарний результат".

"Тому вони останнім часом різко змінили свою стратегію кредитування. Банки вже займаються видачею кредитів на покупку нерухомості, автомобілів, щоб хоч якось поліпшити свій кредитний портфель", - додав він.

За січень-вересень витрати на формування резервів з такого виду кредитів виросли більш ніж у 2 рази (на 1,047 млрд. грн.). І якщо з початку року частка комісійних доходів банків Київщини практично не змінилася, а процентних – скоротилася, то "інші доходи" (зокрема, утримання штрафів і пені) виросли в 3,9 рази.

Крім того, фахівці Нацбанку відзначають великий розрив у кредитних ставках фінустанов столиці й області. За 9 місяців цього року середня процентна ставка з позик у гривні в банках Києва коливалася від 11,5 до 13,0%, а з інвалютних позик – не перевищувала 11,1%. Водночас вартість кредитів у фінустановах області складала 17,8-18,1% у національній валюті і 12,1-12,8% - в іноземній.

Такий розрив у процентних ставках банкіри називають цілком виправданим і пояснюють підвищеними ризиками кредитування поза столицею, а також сильною конкуренцією банків у Києві.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування