Ющенку в Ізраїлі радять не проводити "двозначних паралелей"

Вівторок, 13 листопада 2007, 08:34

Президент Віктор Ющенко у вівторок розпочинає триденний державний візит до Ізраїлю.

Очікуваний заклик глави держави до визнання в Ізраїлі Голодомору на офіційному рівні навряд чи принесе миттєві результати.

З такою оцінкою в інтерв’ю "Німецькій хвилі" виступив голова департаменту країн Євразії в МЗС Ізраїлю Гері Корен.

Офіційний представник зовнішньополітичного відомства Ізраїлю нагадав, що Єрусалим вже зробив перший крок до визнання української трагедії, коли 2003 року підтримав спеціальну заяву делегацій країн-членів ООН щодо 70-х роковин Голодомору.

Разом з тим чотири роки тому слово "геноцид" в оригіналі заяви було замінено на формулювання "національна трагедія".

За словами Корена, в Ізраїлі пропонують не провадити двозначних паралелей між історичними трагедіями різних народів – єврейського, українського, вірменського тощо, позаяк трагедія кожної нації є унікальною.

Застереження щодо ініціативи Ющенка домогтися визнання трагедії Голодомору геноцидом висловив і відомий ізраїльський історик, екс-директор музею "Яд-Вашем" Іцхак Арад. На його думку, "Великий голод" 1930-х років мав радше класову, ніж національну складову.

Найближчим часом планується проведення першого українсько-ізраїльського історичного діалогу щодо оцінки минувшини за участю провідних істориків від обох держав.

Як повідомляє прес-служба президента, 13-15 листопада відбудеться державний візит Ющенка до Ізраїлю, головним завданням якого є активізація політичного діалогу, поглиблення співпраці у торговельно-економічній та соціально-культурній сферах, а також "донесення до керівництва та громадськості Ізраїлю значення трагедії Голодомору 1932-1933 років та інших історичних подій".

Передбачаються зустрічі Ющенка з президентом Ізраїлю Шимоном Пересом, спікером Кнесету (парламенту Ізраїлю), прем’єр-міністром, першим віце-прем’єр-міністром та міністром закордонних справ Ізраїлю, а також підписання низки двосторонніх документів.

Крім того заплановані зустрічі Ющенка з представниками ізраїльського бізнесу, лідером парламентської опозиції Ізраїлю, також - активом Всеізраїльського об’єднання вихідців з України та представниками української громади.

Ющенко також планує відвідати Меморіальний комплекс-музей "Яд-Вашем", де візьме участь у покладанні вінка до пам’ятника жертвам Голокосту, покласти вінок до монумента Ясіра Арафата у Палестині, зустрітись у Єрусалимі з патріархом Єрусалимським Теофілом ІІІ.

Попередній офіційний візит президента України до Ізраїлю відбувся у жовтні 1996 року.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування