Ющенка просять врятувати "атомного" проектувальника

Вівторок, 13 листопада 2007, 09:58

Колектив єдиного в Україні проектувальника атомного устаткування ЗАТ "Енергопроект" (Харків) звернувся до президента Віктора Ющенка з проханням захистити компанію від спроб судової ліквідації.

Експерти відзначають, що припинення існування "Енергопроекту" загрожує Україні втратою останнього наукового-технічного колективу, здатного спроектувати атомну станцію "під ключ", пише "Комерсант-Україна".

Перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак заявив у понеділок, що звернення колективу ЗАТ "Трудовий колектив Харківського науково-дослідного і проектно-конструкторського інституту "Енергопроект" отримано і найближчим часом секретаріат "обов'язково втрутиться в ситуацію".

ЗАТ "Енергопроект" було створено у 2002 році співробітниками ВАТ "Енергопроект".

У 2003 році 80% акцій ЗАТ були продані основному замовнику – російській корпорації "Силові машини". Ще 20% збереглися в колективу. Після цього "Силові машини" викупили на вторинному ринку 30% ВАТ "Енергопроект". Ще 50% компанії належать державі, 20% – харківським підприємцям.

За словами заступника гендиректора ЗАТ "Енергопроект" Євгена Богоявленського, після зміни керівництва ВАТ "Енергопроект" між товариствами розгорівся конфлікт, нового гендиректора ВАТ у ЗАТ не прийняли і звернулися в прокуратуру Харківської області через "низку сумнівних угод", укладених новим керівником.

Гендиректор ДЦ "Укратомбудконсалтинг" Володимир Казашин вважає, що "якщо ЗАТ "Енергопроект" ліквідують, то "Силовим машинам" потрібно буде просто перекупити 355 співробітників і відвезти в Москву. І вони одержать той же проектний інститут, а Україна залишиться ні з чим".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News