Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогаз" психологічно готує українців до подорожчання газу?

Вівторок, 13 листопада 2007, 12:10

НАК "Нафтогаз України" заявляє про те, що штучне заниження ціни на газ для населення призводить до фінансового та виробничого краху української газової галузі.

"Штучне заниження протягом останніх 5 років ціни на газ для населення зумовлює серйозні фінансові проблеми українських газовидобувних підприємств та знижує власний видобуток природного газу в Україні", - йдеться у прес-релізі компанії.

Вона нагадує, що газовидобувні підприємства України, в яких частка держави складає від 50% і більше, змушені в обов'язковому порядку постачати газ для його реалізації домогосподарствам країни.

Втім, низька неринкова ціна на природний газ для населення зумовлює майже збиткове видобування палива, стверджують у компанії.

Вони заявляють, що через відсутність вільних коштів не можуть ввести в експлуатацію перспективні свердловини та родовища, що призводить до втрати Україною близько 4 млрд. куб. м власного природного газу щорічно.

"Це означає, що кожного року не отримані 4 млрд. куб. м газу НАК "Нафтогаз України" змушений заміщувати імпортованим паливом за ціною, значно вищою від вартості власного газу", - заявляє компанія.

"Майже половина населення сьогодні споживає газ українського видобутку за ціною 339 грн. за тис. кубометрів, у середньому тариф складає 477 грн., а ринкова ціна імпортованого газу – 1020 гривень", - пояснюється у прес-релізі.

Таким чином, у 2007 році компанія витрачає майже 2,5 млрд. гривень додаткових коштів на закупівлю дорожчого газу за кордоном, резюмує НАК.

У 2007 році основний вид діяльності дочірньої компанії "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України" – видобуток вуглеводнів, забезпечив лише 9% прибутку компанії, що НАК вважає недостатнім для розвитку газового ринку.

"На сьогоднішній день "Укргазвидобування" виживає виключно завдяки рентабельності інших видів діяльності", - наголошує компанія.

"Фактично, найбільше газовидобувне підприємство України існує завдяки недофінансуванню у геологорозвідку, буріння, ремонт і діагностику промислового обладнання. Це суттєво зменшуватиме як безпеку, так і обсяги видобування газу в Україні у майбутньому", - додають у НАК.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
19:43
Генштаб: на фронті за день майже 80 бойових зіткнень, більше 20 атак на Авдіївському напрямку   
19:43
У Центробанку РФ стверджують, що конфіскація заморожених активів не вплине на фінстабільність Росії
19:42
Естонська розвідка: Ймовірність розвалу української оборони зменшується
19:35
Столтенберг: Російські шпигуни в країнах НАТО не завадять підтримці України
19:24
Підприємці Харківщини зможуть отримати вдвічі більший грант від держави на розвиток
19:20
відео, ОновленоЕвакуація лікарень у Києві: Кличко показав відео вивезення пацієнтів
19:20
СБУ назвала білоруські погрози київським лікарням проявами ІПСО
19:04
"Саду Квілінського більше немає": що відомо про засновника господарства, який загинув на війні
18:57
Samsung планує додати в One UI 6.1.1 функцію ШІ-відео
18:53
Держсекретар США пригрозив Китаю новими санкціями в разі підтримки війни Росії
Усі новини...