Румунія і Болгарія можуть заблокувати Україні "спрощення" з ЄС

Вівторок, 13 листопада 2007, 16:44

У Європейській комісії називають рішення Європарламенту схвалити укладання угод Україна-ЄС про спрощення візового режиму і реадмісії "нормальним кроком" з метою імплементації цих документів до кінця нинішнього року.

"Це - один з нормальних кроків, для того, щоб документи, підписані в червні, набрали силу до кінця нинішнього року. Це - частина нормального процесу", - сказала в Брюсселі споуксмен Єврокомісії Крістіана Хоманн.

На питання про можливе блокування з боку Румунії і Болгарії остаточного рішення за даними документами, що дотепер не мають безвізового режиму з Україною, на відміну від інших країн-членів ЄС, Хоманн висловила думку, що "у теорії це можливо".

"Необхідно одноголосне рішення. Я не знаю, яка позиція цих країн, і не буду спекулювати, якою буде дискусія на Раді. Країни-члени будуть приймати рішення", - сказала вона.

Раніше Україна закликала Євросоюз до якнайшвидшого ухвалення внутрішнього законодавства, необхідного для реалізації окремих положень угод про спрощення візового режиму і про реадмісію та долучених до них декларацій.

Про це заявив голова місії України при Європейському Союзі Роман Шпек у коментарі за результатами голосування Європарламентом висновків про схвалення угод про спрощення візового режиму і про реадмісію, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Шпек уточнив, що мова йде про "декларації ЄС щодо мотивації рішень про відмову в оформленні віз" і "декларації ЄС про доступ заявників на оформлення віз і уніфікації інформації щодо процедур оформлення короткострокових віз і документів, що необхідні для оформлення короткострокових віз".

Український дипломат повідомив, що, відповідно до інформації головуючої в ЄС Португалії, реалізація цих документів пов'язана з необхідністю ухвалення внутрішнього законодавства.

Крім того дипломат висловив слова подяки з боку України на адресу ЄС за допомогу, що надається щодо імплементації двосторонньої угоди про реадмісію і висловив сподівання, що "надалі вона буде більш істотною й оперативною".

Відповідно до роз'яснення місії України при ЄС, після схвалення Європарламентом угод Україна-ЄС про спрощення візового режиму і про реадмісію, документи повинні бути затверджені Радою ЄС без подальшої ратифікації національними парламентами країн-членів Євросоюзу.

Україна повинна ратифікувати угоди шляхом голосування у Верховній Раді. На сьогодні між 25 країнами ЄС і Україною існує безвізовий режим, під який поки не підпадають Софія і Бухарест, що стали членами Євросоюзу не дуже давно.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування