У Януковича є "газова" ідея, що не пошкодує гаманця?

Середа, 14 листопада 2007, 08:15

Одним з основних варіантів виходу із наявної фінансової ситуації на газодобувних підприємствах в уряді вважають прив'язку цін на внутрішньому ринку до вартості російського газу.

За експертними оцінками, це може призвести до того, що для більшості українців газ подорожчає з 29,3 коп. до 56 коп. за кубометр, пише в середу "Комерсант-Україна".

"Сьогодні склалася парадоксальна ситуація. У головного експортера газу у світі – Росії – ціна для населення в півтора рази вища, ніж в Україні. Крім того, у Росії є чіткий графік її зростання – до кінця 2010 року вона сягне $218 за тисячу кубометрів", - зазначило виданню високопоставлене джерело в Кабміні.

"Зараз ми розглядаємо різні варіанти можливого підвищення ціни на газ для населення. Один із них – синхронізація зростання цін на газ на внутрішньому ринку України і Росії", - розповів він.

За словами співрозмовника видання, незважаючи на це, ціна на газ на внутрішньому ринку залишиться найнижчою в Європі, тому що ціни для європейських країн значно перевищують російські.

Як відомо, у понеділок заступник голови ВАТ "Газпром" Олександр Медведєв заявив, що ціна на газ для європейських споживачів у наступному році складе $300 за тисячу кубометрів. До 2011 року, за даними "Газпрому", вартість російського газу для споживачів ЄС може вирости до $500-600 за тисячу кубометрів.

У вівторок НАК "Нафтогаз України" заявила, що без значного подорожчання газу українського видобутку для споживачів у наступному році газову галузь очікує крах.

"Рішення про зростання цін на газ для населення буде прийнято незалежно від того, який уряд прийде до влади. Те, що ціна має рости, випливає з нинішніх фінансових показників газових компаній, що незабаром зрівняються з вугільними", - стверджує кандидат у депутати від БЮТ Михайло Волинець.

В Україні зараз діє диференційована схема оплати за газ.

За експертними оцінками, якщо Україна прийме російський сценарій зростання цін, до кінця наступного року вартість палива для 85% населення України виросте з $58,64 до $112 за тисячу кубометрів (або з 29,3 коп. до 56 коп. за кубометр). Для 11% населення він коштуватиме дещо дешевше, для 4% – дорожче.

Гендиректор газотрейдингової компанії "Об'єднана газова група" Данило Шевелев каже, що з урахуванням зростання податків ця ціна дозволить "Укргазвидобутку" розробляти родовища з рентабельністю в 10-15% і зберегти нинішній рівень видобутку газу – 14,7 млрд кубометрів.

"Для того щоб збільшити обсяг видобутку на 4 млрд кубометрів або взагалі до 30 млрд кубометрів у рік, як раніше планувало Мінпаливенерго, потрібно значно більше грошей. Ціна газу власного видобутку повинна бути на рівні $150-170 за тисячу кубометрів",– вважає директор газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрій Коровін.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
Усі новини...