У ЄС неохоче визнають перспективу України

Середа, 14 листопада 2007, 09:20

Європейські сусіди ЄС, які дотримуються демократії і верховенства права, можуть подавати заявку на членство в Євросоюзі, їхній європейський процес має залежати від здатності впроваджувати відповідні реформи і виконувати критерії членства.

Про це пишуть у доповіді "Зміцнюючи Європейську політику сусідства" Раймон Обіолс і Херма та Чарльз Таннок – цей документ у середу обговорять євродепутати, повідомляє Радіо "Свобода".

Автори доповіді наполягають, що, згідно з рекомендацією Європарламенту, Україна має укласти з Євросоюзом угоду про асоціацію, яка покращить українські перспективи в Європі і започаткує відповідний процес, включно з можливістю для Києва вступити до ЄС.

За словами Таннока, хоча Європейська політика сусідства не передбачає членства, але угода про Євросоюз не виключає цього для європейських країн.

"Та все ж усі європейські інституції, окрім Європарламенту, неохоче визнають перспективу членства в ЄС для однозначно європейських країн з демократичними урядами, які мають такий стратегічний вибір – це Україна і Молдова, можливо, колись Білорусь, якщо вона стане демократичною", - заявив європарламентар.

Автори доповіді привітали те, що Євросоюз і Україна уклали угоди про полегшення візового режиму і повернення нелегальних мігрантів. Вони висловили переконання, що в далекій перспективі ЄС має запровадити безвізовий режим з Україною та іншими європейськими країнами-сусідами.

Європарламентарі у доповіді переконують Київ приєднатися до обмежувальних заходів, які запроваджує Євросоюз проти керівництва Придністров’я – таким чином Україна має зробити значний внесок у мирне вирішення Придністровського конфлікту.

Автори доповіді пропонують створити Парламентську Асамблею між Євросоюзом та його східними сусідами.

Вони виступають за поступову інтеграцію країн, що межують з ЄС зі сходу, у європейську енергетичну спільноту і закликають до реформ в енергосекторі цих країн.

Автори доповіді наголошують, що всі сусіди Євросоюзу повинні впроваджувати реформи, поважати права людини, дотримуватися верховенства права, і пропонують встановити ближчі контакти між громадянським суспільством і населенням ЄС та країн-сусідів.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:06
На Полтавщині ТЦК звернулися в поліцію: просять доставити близько 30 тисяч людей до військкоматів
17:05
"Спроба покращити імідж": Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
Усі новини...