Екологи побачили в Керченській затоці тіньові схеми

Середа, 14 листопада 2007, 15:18

Наслідки розливу нафтопродуктів у Керченській протоці розтягнуться на кілька років навіть за найоптимістичнішого варіанту розвитку подій.

Так вважає керівник Національного екологічного центру України Сергій Таращук, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Наслідки серйозної і середньої ваги будуть відчуватися протягом кількох років навіть в оптимальному випадку", - заявив він.

За словами експерта, оптимістичний варіант подій можливий за умови тихої погоди, грамотної програми ліквідації наслідків аварії і максимально ефективної роботи відповідних служб.

Він підкреслив, що значні збитки навколишньому середовищу вже нанесені.

"Мазут уже вступив у реакцію, уже контактував з біологічними об'єктами" - заявив він, зазначивши що, за оцінкою російських експертів від забруднення мазутом уже загинуло близько 30 тис. птахів.

Таращук нагадав, що через Керченську протоку проходить шлях міграції птахів світового значення, а також шлях осінньо-зимової міграції багатьох видів риб.

Еколог зазначив, що також вже нанесено збитків наступному туристичному сезону в Криму "хоча б інформаційно".

"Я думаю, сміливо можна говорити, що збитки оцінюються обома сторонами в мільярди доларів, але скільки точно - підрахувати ми поки не можемо", - зазначив Таращук.

Він також заявив, що причиною відмови України і Росії від допомоги інших країн можуть бути тіньові бізнеси-схеми, тому що протягом багатьох років у порту "Кавказ", розрахованому на обслуговування залізничних поромів, відбувається перевантаження особливо небезпечних вантажів (сірки, тифлозу, мазуту і т.д.).

"Поки не буде наведений порядок, поки СБУ і ФСБ не розберуться між собою, що ж там відбулося такого, у нас теж будуть такі катастрофи", - відзначив він.

У свою чергу голова МНС Росії Сергій Шойгу вважає ситуацію на півдні Росії, де в цей час ліквідують наслідки сильного шторму, дуже складною і важкою.

"Тим більше, там великий територіальний розкид - і острови, і коса, і берег, і замазучено все", - сказав Шойгу журналістам у середу в Чебоксарах (Чувашія).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...