Євродепутати зрозуміли, що тягти треба обережно, бо Україна може розірватися

Четвер, 15 листопада 2007, 09:19

Депутати Європейського парламенту називають Україну ключовим партнером і закликають підтримати її європейській вибір.

Про це йшлося 14 листопада пізно увечері на сесії Європарламенту в Страсбурзі під час обговорення проекту доповіді Збігнева Залєсскі про торговельні та економічні відносини з Україною, повідомляє УНІАН.

"Україна стала багатообіцяючим партнером для ЄС. Я особисто переконалася в посиленні демократичних інституцій в цій країні", - заявила Лайма Луска Андрікієне.

"Україна має посідати пріоритетне місце в політиці ЄС. Вона є ідеальним мостом між ЄС та Росією і Центральною Азією, завдяки виходу до Чорного моря", - підтримав її Богуслав Сонік.

Разом з тим депутати відзначили, що Україна перебуває в непростих умовах, коли одним її сусідом є Європейський Союз, а іншим - Росія. "ЄС має допомогти Україні, щоб Україна повернулася до Європи, а не до Росії", - зауважив Бела Глаттфелдер.

"Ми не можемо не звертати увагу на те, що є ризик приходу до влади в Україні антиєвропейських сил", - зазначив Сонік.

У свою чергу Андрікієне звернула також увагу на те, що останні пропозиції Росії щодо створення Єдиного економічного простору містять певні позиції, що можуть стати на заваді Україні в її просуванні до ЄС.

Депутати також зазначили, що найважливішою сферою економічної співпраці залишається енергетика, оскільки Україна є значним транзитером російських енергоресурсів до ЄС.

Крім того, депутати наголосили на необхідності сприяння Україні на її шляху до СОТ, в тому числі політичними та дипломатичними ресурсами, що є в наявності ЄС.

Депутати також зазначали, що, незважаючи на значний прогрес в розбудові демократії та економічних реформах, Україна має ще багато чого зробити.

Так, Гельмут Марков, зазначив, що, незважаючи на те, що останні вибори були проведені демократичним шляхом, не потрібно забувати, що у президента залишаються проблеми з вибором прем'єра.

"Президент Віктор Ющенко ще має проблеми з прем'єром, незалежно від того, чи це Юлія Тимошенко, чи Віктор Янукович. Тимошенко може зробити на папері вже зараз, але насправді уряду ще немає", - сказав депутат, зазначивши, що новому уряду необхідно провести конституційну реформу, щоб не бути черговим тимчасовим урядом.

Як відомо, 9 жовтня комітет з питань міжнародної торгівлі Європарламенту схвалив проект доповіді Збігнева Залєсскі про торговельні та економічні відносини з Україною, який закликає надати політичну та дипломатичну підтримку вступу України до СОТ, на базі чого розпочати переговори про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування