Янукович написав статтю про інфляцію та "суїциднi" настрої

Четвер, 15 листопада 2007, 10:21

Неточність прогнозу уряду щодо рівня інфляції за 2007 рік пов’язана з тим, що урядовці не врахували фактор дестабілізації політичної ситуації в країні, вважає прем’єр Віктор Янукович.

Про це він написав у авторській статті "Інфляція як виклик українським політикам", опублікованій у газеті "Факти і коментарі".

"Рiвень iнфляцiї перевищив прогнози, що будувалися на початку року. Але на початку року в своїх прогнозах ми не враховували тiєї дестабiлiзацiї внутрiшньої полiтичної ситуацiї в країнi, яку спровокували популiсти i полiтики вiд опозицiї. У зв'язку з цим прогноз виявився неточним", - пише Янукович.

Водночас прем’єр додає, що цiни на продукти харчування зросли практично в усьому свiтi.

"Як i в Українi, головною причиною iнфляцiї у наших захiдних сусiдiв стало пiдвищення цiн на продукти харчування, що в свою чергу є наслiдком посухи (а в Українi – плюс полiтична криза), а також зростання цiни на енергоносiї та змiни у полiтицi субсидiювання виробників", - зазначає він.

Водночас, на думку Януковича, крім таких об’єктивних факторів зростання рівня інфляції, як подорожчання енергоносiїв та продовольчих товарів, існує суто українська специфiка інфляції.

Нею, на думку прем’єра, є, зокрема, неефективнiсть виконавчої вертикалi – "своєрiдний дуалiзм влади".

"Маю на увазi конфлiкт повноважень як на нацiональному, так i на регiональному рiвнi. Бiльше того, виявилося, що органи мiсцевої влади та мiсцевi адмiнiстрацiї некомпетентнi щодо своїх функцiй та прямих обов'язкiв", - вважає Янукович.

"Однiєю з глибинних причин зростання iнфляцiї стала незавершенiсть та зволiкання з продовженням реформ в Українi. Частковi реформи лише посилюють хронiчнi хвороби української економіки", - додає він.

Для подолання таких негативних явищ Янукович обіцяє "використовувати весь арсенал заходiв з метою недопущення пiдриву темпiв економiчного зростання пiд тиском iнфляцiйних факторiв".

Він також зазначає, що уряд намагатиметься оптимiзувати характер та структуру державних витрат та зробити переоцiнку своєї полiтики щодо забезпечення продовольчої та енергетичної безпеки.

"Уряд розпочинає системний перегляд та уточнення економiчних та фiнансових розрахункiв та прогнозiв, що використовуються при пiдготовцi бюджету на 2008 рiк", - пише Янукович.

Прем’єр також відзначив негативну роль критичних оцінок з боку деяких політичних сил дій уряду з боротьби з інфляційними процесами.

"У нашiй полiтицi "суїциднi" настрої є очевидними. Замiсть того, щоб думати над тим, як спiльними зусиллями поставити заслiн iнфляцiї, ми бачимо, як дехто з полiтикiв використовує цю проблему для боротьби проти своїх полiтичних суперникiв... Тому замiсть полiтики пошуку винних потрiбно консолiдувати зусилля виконавчої вертикалi, Верховної Ради, президента та уряду щодо подолання iнфляцiйних загроз", - вважає він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування