Яценюк заявляє, що Європа без України не обійдеться

Четвер, 15 листопада 2007, 12:41

Міністр закордонних справ Арсеній Яценюк заявляє, що Україна має брати участь у розробці енергетичної політики Європейського союзу.

Про це Яценюк заявив в інтерв'ю іспанській газеті EL PAIS, переклад якої приводить Инопресса.ру.

"Хіба може бути європейська енергетична політика без України і без врахування нашої ролі як країни транзиту?" – запитує міністр.

Торкаючись переговорів України і Росії щодо ціни за газ на 2008 рік, Яценюк, який входить до складу української делегації на переговорах, висловився за "прозорість поставок, у тому числі і формування ціни і транзитних мито".

Він нагадав, що в даний момент мова йде про 160 доларів за 1000 кубометрів газу.

У той же час видання відзначає, що газопровід, що з'єднає Росію і Німеччину по Балтійському морю, може знецінити українські газопроводи.

Яценюк же у свою чергу вважає, що "споживання газу в Європі зросте, і в короткостроковій і середньостроковій перспективі Україна збереже свою роль у транзиті російського газу".

"Україна буде рано або пізно продавати Європі свою сільськогосподарську продукцію й електрику". "Європа, як би вона не обмежувала себе, відчує дефіцит продовольчих продуктів, а Україна – велика сільськогосподарська держава", – також вважає міністр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування